Monday, December 24, 2012

Cabar diri sendiri


Aku ni dah lama ada lesen kereta tapi masih takut takut nak drive sendirian.
Mesti ada yang kena teman.
Sebelum balik cuti hari tu Ruby ada pesan belajar bawak kereta sendiri. 
Kalau tak sampai bila pon tak reti.


Practise make perfect
.

So, memandangkan aku nak kena gi buat shake party dan jumpa cunstomer, nak tak nak aku kena drive jugak.
Tapi jarak tak jauh lah. 
Satu hari aku gi rumah mak cik aku sendirian. 
Tanjat mak cik aku tengok aku datang sorang-sorang.


Good job zazi. Dah berjaya satu tahap.


Next, drive waktu malam. 
Aku ni tak rabun tapi silau. Tu yang tak berani nak drive malam-malam.
Aku try cabar diri aku haritu, balik dari rumah makcik aku waktu malam.
Sambil drive aku marah-marah kat kereta arah bertentangan sebab bagi lampu tinggi.
Baru beberapa hari yang lalu aku dapat kesan, 
AKU SEBENARNYA YANG BAGI LAMPU TINGGI.
Kereta bertentangan bagi lampu tinggi untuk kasi warning kat aku kot. APTB.




Memandangkan sekarang di Pantai Timur Semenanjung Malaysia sedang musim hujan, lagilah aku tak berani nak drive. Tapi sampai bila aku nak berani kalau tak mencuba.
Jadi, pada suatu hari yang sedang hujan, aku try drive nak pergi pasaraya. 
Aku ajak lah adik aku temankan. 
Alhamdulillah, berjaya pergi dan pulang dengan selamat.


kesimpulannya, 
Kalau kita tak berani dan lemah dengan sesuatu perkara, try cabar diri sendiri.
Insha Allah.. Kita berjaya overcome the fear. Belum cuba, belum tahu.


Sama macam orang yang nak lose/gain weight dan improve masalah kesihatan ngan Herbalife.
Ramai yang tanya: "yeke boleh berkesan??"
Belum cuba, belum tahu..
Kalau nak cuba, contact lah aku..
013-9454928 (azie)



Monday, December 17, 2012

Langgar lari


Beberapa hari yang lalu aku accident.
Yang salahnya aku. Lepas aku langgar aku terus blah camtu jer.

Kisahnya bermula sebegini.

Pada petang tu sepupu aku call gitau nak gi umah aku,
pastu suh aku pergi ambil dia kat umah.
Lepas jer mak aku balik kerja, terus aku siap-siap nak gi ambil dia.
Eh eh tetibe ayah aku nak guna kereta nak gi antor bengkel untuk servis.
Aku cakap 'bagi masa 15 minit jer orang gi ambil Mira (sepupu aku)'
Eleh, cakap jer 15 minit. Selalunya 30 minit.

Tengah syok syok speed, tiba tiba....
Perjalanan aku terganggu apabila beberapa ekor lembu milik jiran aku tengah lepak atas jalan depan rumah tuan dia. Aku pon hon hon hon untuk halau lembu-lembu tu.
Tapi hampeh betol lembu tu tak gerak langsung.
Bajetlah tak dengar bunyik hon. Dah la hon kereta mak aku nak sama kuat ngan bunyi hon lori.
Hampir 2 minit aku tunggu.
Aku pon tekan tekan minyak kasi gerak sket-sket kereta tu. Sekadar acah-acah dengan harapan lembu tu ke tepi.
Tiba-tiba bunyik......
Dusshhhhh! Gedegukkk!! (aku tatau nak tulis bunyi kereta langgar lembu camne)

Terus melompat lembu tu ke tepi. Elahai, aku dah langgar dia.
Aku pon terus cuak..Masuk gear, tekan minyak dan terus blah.
Sempat jugak aku jeling cermin belakang. Mana tau kot kot lembu tu kejar aku... Fuhhh!
Sampai rumah sepupu aku, dia dah get ready kat depan rumah.
Semasa dalam perjalanan pulang, aku pon ceritalah kat dorang.
Habes aku kena bahan gelak. Pastu siap buat macam macam andaian lagi.
'camne kalau tuan dia tunggu tengah-tengah jalan' Hurmmmm...

Sampai jer kat tempat kejadian.
Fuhyoooooo...!!!!
Beratur tiga ekor lembu duk tengah-tengah jalan untuk halang laluan aku...

Ah sudah...
Lembu-lembu sedang menuntut bela mahu membalas dendam.
Aku pon hon hon hon  tapi dia buat derrkkk jer kat aku.
Aku terus tutup tingkap sebab takut mana tau tiba tiba lembu-lembu tu melompat masuk kereta.
Yang sepupu aku ngan makcik aku duk gelak-gelak kan aku dah.
Tetiba datang kereta dari arah depan nak lalu tak boleh jugak.
Kereta tu pon hon dan gerak-gerakkan kereta akhirnya lembu tu bergerak ke tepi.
Baru lah kereta aku boleh lalu. Hampeh betol lembu-lembu tu.

Tapi kami perasan lembu yang aku langgar tadi tu kaki dia berdarah.
Aku rasa macam tak lah kuat sangat aku langgar. sorry lembu -_-"
Sampai jer rumah, terus citer kat mak ayah aku.
mak aku pon apalagi terus check kereta dia, kot kot lah kemek. Aku pon ikut sekali.
Aiseymen...Bulu lembu melekat kat kereta dan lampu kereta pecah siket.

so, beberapa hari ni aku tak drive ke mana mana. Duk rumah jer. Ceh, bajet trauma la konon.
Kesimpulannya, jangan cari pasal ngan lembu. Hahahaha...

Dari kaca mata

.
Dari kacamata aku melihat
Berbagai watak yang dilakonkan
Oleh manusia yang berperanan
Di pentas dunia sandiwara
Ada yang sungguh gembira
Ada yang memilukan..


Dari kacamata aku melihat
Meniti kisahnya dengan perasaan
Dalam arena penghidupan
Berbagai dugaannya
Didunia yang fana..


Walau apa dilakukan
Oleh setiap manusia
Pasti mendapat balasan
Dari Yang Maha Esa


Saturday, December 15, 2012

Berbaju PJ dan berkasut sukan


Kadang-kadang lepas waktu kelas ada je kawan bagi cadangan nak gi mana-mana.
Contoh tempat selalu pergi- Jalan TAR, Mid Valley, tesco, JJ
Selalunya lepas kelas terus pergi tanpa balik hostel untuk tukar baju.
Kalau hari tu gi kelas pakai baju kurung keluar ngan baju kurung lah.
Kadang-kadang ngan jubah.
Kadang-kadang ngan baju PJ dan berkasut sukan.

Pernah aku keluar gi Jalan TAR galas beg merah dengan sport attire dan tudung syria jer.

 Ambil gambar jap. Bukan selalu nak kuar berpakaian sebegini rupa.

Oh. Pergi Herbalife HQ pon belasah jer pakai baju PJ. Aku memang suka datang sini.

Oh ye nak gitau.
 Aku kalau gi kelas PJ lebih selesa pakai tudung syria berbanding bawal.
Dan aku pakai warna tudung hitam
sebab memang kelas aku selaraskan baju kaler apa dan tudung kaler apa.

Aku rasa aku kena beli tudung syria baru lah.
Sebab yang hitam ni pendek dan singkat.
Dulu jahil siket bab pemakaian. Hehehehe
Alhamdulillah sekarang dah bertambah baik.

 Konklusinya di sini,
pakai jerlah pakaian yang kamu rasa selesa, sopan, dan yang penting menutup aurat.
Dats ol~




Friday, December 14, 2012

Pengalaman hidup di rumah sewa


Selepas jer exam last haritu, kawan-kawan yang lain dah pakat balik ke kampung halaman masing-masing. Tapi aku dan beberapa orang kawan lagi masih stay di KL sebab nak pergi menimba ilmu belajar lagi macam mana nak success dalam Herbalife dan macam mana nak jadi coach yang beretika. So, aku dan Ruby pon stay kat rumah sewa Aina dan Achu Iedah. Lepas seminggu kami pon berangkat ke Gambang.

Balik dari Gambang, bermulalah kisah aku di rumah sewa. 

Rumah sewa tu rumah flat belakang maktab aku jer. 
Macam-macam peristiwa terjadi semasa aku kat umah sewa. 
Aku tak pernah duk lama kat umah sewa sebab aku budak hostel since tingkatan 1. 
Kalo duk umah sewa pon menyinggah jap jer kat umah kawan-kawan. hahahaha. 
Jadi, selama satu bulan aku kat umah sewa macam-macam pengalaman lah aku belajar.

Pengalaman pertama yang aku nak citer : Makan masak sendiri
selalu duk hostel bila tiba waktu makan je pergi makan kat gerai-gerai yang dekat ngan maktab aku.
Order nak makan apa-tunggu kejap-makanan sampai-pastu makan.
Tapi kat umah sewa kena beli barang dapur, pilih ayam, pikir harini nak masak apa. Seronok rupanya memasak ngan kawan-kawan. Aku ni dah lah tak reti pilih ayam. nasib baik ler kawan ajar macam mana nak pilih. Pastu belajar resepi masak spegeti dari Bibah. Siap salin lagi cara-cara nak buat spegeti.
Pengalaman kedua: Dapur terbakor
Pada suatu hari tu aku nak masak. Ntah kenapa bila aku masukkan minyak dalam periuk tiba-tiba api masuk dalam periuk tu. Tanjat lah gege!. Jerit jerit panggil achu iedah. Terus achu iedah datang simbah air, hitam teruih periuk tu. Maaf ler. Bukan aku tak reti masak. Periuk tu yang tak  reti behave tyme aku nak masak.

Pengalaman ketiga: Tinggal seorang diri
Pernah satu malam, semua orang balik. Tinggallah aku sorang-sorang kat umah. Bila tiba jer pukul 10 malam ke atas, anjing gedik nak menyalak, bergaduh sakan tatau lah pasai apa. Sakit ati achik ni ha. Takut pon ada jugak. So, aku pon duk diam je dalam bilik paksa diri untuk tidur. Tak boleh tidur. Last-last ambil buku baca cinta high class. Terus tertidur.

Pengalaman keempat: Minum shake bersama-sama
Bila duduk sama-sama ngan orang yang consume Herbalife, soalan yang biasa kami tanya "have you had your shake today?". Atau bahasa mudah nya "ko dah shake ke belom?" Kalo duk sorang, kadang-kadang aku ni terskip jugak minum shake.

Pastu kami banyak sembang pasal masalah kesihatan customer, macam mana nak tolong customer ni, nak suggest dia ambil apa, pastu kadang-kadang terkeluar perkataan
 WOHAAA..!! akak ni dah turun 5 kilo!
Wey, customer aku dah ngandung lepas consume herbalife!
Eh, ada orang salah bancuh shake guna susu pekat manis patutlah berat makin naik tak turun turun.
Dan lain lain lagi........

So, sekarang aku dah berada di kampung halaman. Kawan-kawan masih berada di KL.
Semoga dipermudahkan segala urusan kami dalam
MISI MEMBANTU RAKYAT MALAYSIA MENJADI LEBIH SIHAT
Insyallah~

pi es: thanks kepada tuan rumah. Nanti aku ganti periuk yang hitam tu ngan periuk baru. Huhuhuhu~


Thursday, December 13, 2012

Ruby: Episod turun 10 kilo


Assalamualaikum semua..baiklah sekarang kita sambung cerita si Ruby.

Recap balik citer yang lepas: Dulu berat badan Ruby 62kg dan dia telah mencuba cara untuk lose weight dengan pergi joging dan memang rutin harian dia hanya makan sekali sehari jer. Tapi doktor check, dia dalam kategori obes. Kenapa yek??

Sebab cara pemakanan dia tu tak betul rupanya.

Memang dia sejak dari dulu makan nasi atau mi sekali sehari jer. Tapi.... dia skip sarapan.
Dalam diet pemakanan, sarapan adalah perkara yang sangaaattttt penting.
Itu adalah permulaan hari kita.
Rasulullah pon ada pesan, bangun tidur minum air kosong dulu pastu makan makanan yang tinggi nutrisi tapi rendah kalori seperti kurma, serat seperti roti dan oat, serta buah-buahan. Badan kita memerlukan 114 nutrisi. Alhamdulillah dalam shake Herbalife dah ada 55 nutrisi. Dah cover hampir separuh nutrisi yang diperlukan oleh badan kita. Yang selebihnya kita ambil lah melalui makanan yang lain. Wow!
So, ini adalah gambar-gambar ruby yang dulu.

Look at the girl with all orange attire. Pucat kan muka dia. Sebab dia ada low blood pressure. Dulu kaler bibir dia sama kaler ngan kulit. 

Orang kata dia tak lah besar sangat. tapi kami boleh menyorok belakang dia. Hehehehe.. Kelakor bila ushar balik gambar-gambar ngan classmate aku. 

Pada bulan pertama dia serius consume ngan herbalife, kira-kira dalam 4 minggu bila dia timbang berat dia tak turun pon. -_-" Tapi dia sendiri notice bahagian paha dia dah mengecil. Opkos lah dia tahu body dia dah mengecil sebab itu kan body dia. 

Kebanyakkan orang akan give up bila bulan pertama timbang berat tak turun turun (bagi yang lose weight) dan tak naik (bagi yang gain weight).

Padahal waktu tu badan kita sedang mengenal nutrisi yang baru dia jumpa ni. Tengah nak kamcing laaaa senang citer. Kita kalo kenal orang baru pon bukan terus boleh masuk satu geng kan. So, bersabar dan kenal antara 1 sama lain dulu. 

So, Ruby tak give up. Dia teruskan hingga minggu ke 5. Pada minggu tu gedebuk TURUN 5 kilo. alhamdulillah. Nasib baik dia tak give up pada 4 minggu pertama tu. 

Sekarang total lose dia dah 10 kilogram..!!! 

Aku, kak kirah dan Ruby. Semasa dinner ZeroToHero pertama aku dan Ruby join.

Jubah yang aku pakai dalam gambar ni adalah jubah baru Ruby. Aku pon try pakai. Eh, muat muat ngan aku dah baju si ruby ni. Masa aku pakai tu tak delah menggelebeh dah sebab dulu badan dia saiz L. Aku ni pulak saiz S.

Ni testimoni Ruby. Alhamdulillah kesihatan makin bertambah baik.

Asyik gambar aku ngan dia jer kan. So, aku tayang gambar dia sorang-sorang pulok.

pi es: Done! Akhirnyer settle citer pasal Ruby. Apa yang aku kongsi ni adalah ceriter benar dari kawan aku sendiri. Gambar-gambar yang aku tayang kat sini pon adalah dari pilihan dia sendiri. Semoga dapat memberi inspirasi kepada ramai orang yang mahu turunkan berat badan dengan cara sihat. 

Aku jurulatih kesihatan sedia bantu kamu untuk lose weight secara sihat seperti kawan saya. FAQ 013-9454928 azie :)

Wednesday, November 28, 2012

Wordless wednesday #19


Wednesday, November 21, 2012

Kawan-kawan dah turun berat badan


Kali ni nak tunjuk kawan-kawan aku yang dah lose weight lepas consume Herbalife. 
Cuma tukar sarapan dan makan malam dengan mutrisi yang sihat alhamdulillah, masalah kesihatan dorang improve dan bonus dapat turunkan berat badan.. Wow...!!

Kiri kanan aku dua dua dah lose weight. 
Sebelah kiri kamu tu coursemate aku, habibah. Dia dah lose 6kg..!!! Dalam diam-diam ko yek turun 6kg..aku tanya baru nak gitau.
Yang belah kanan kamu pulak classmate aku, Ruby. dia ni ambil herbalife sebab nak improve masalah kesihatan jer pada mulanya. Sebab dia ada low blood pressure, muka pucat dan migrain sampai kena buat appoiment ngan doktor. Alhamdulillah lepas amalkan nutrisi yang sihat, kesihatan improve bonus dia dah lose 10 kilo..! 



 yang ni budak maktab aku jugak. Namanya iedah. Sebelum ni dia ada masalah buasir, baru lepas eksident dan ada parut jahitan kat muka dan kaki, di tambah pulak ngan terkena chicken pox (campak). Habis berparut muka dia.


Ni gambar dia sekarang. Kat mulut dia kena jahit tau. berapa jahitan ntah. 
Bila aku ushar dekat-dekat parut tu tak nampak weiiii... 
Pastu muka dia yang ada parut chicken pox(campak) tu kan dah hilang. 
Kulit dia jadi flawless bonus pulak dia turun 5 kilo...!


Dorang turun berat badan tak perlu diet-diet tahan makan giler-giiler, tak joging pon.
Cuma tukar sarapan paagi dan malam ngan nutrisi yang sihat jer.
 Tengah hari makan nasi melantak macam biasa. 
Kalo kamu siries nak turun berat badan macam kawan-kawan aku ni pastu nak improve kesihatan sila contact aku 013-9454928
Kalo kamu series, aku laaagiii serius utuk jadi coach ko. WOkey... kalo ada kawan-kawan yang nak lose weight pi bagitau kat dia, sila contact azie 013-9454928.  jangan diet teruk-teruk sampai tak makan langsung. Kesian kat badan tu. Kita nak pakai badan kita lama lagi tauuuu...




Tuesday, November 20, 2012

Cuti ke Gambang



Assalamualaikum semua... 

 Selamat bercuti kepada yang sedang bercuti. Yang tak dapat cuti tu jangan jeles. Hehehe.. Syukur aku study kat maktab sebab cuti maktab sama ngan cuti sekolah. Hehehehe... Dapat cuti lama sket. Padahal cuti budak u laaagiiii lama. Nanti budak U cuti 4 bulan kan? Untong la. 

Untuk memanfaatkan cuti aku pada tahun ni, aku dah set siap-siap planning untuk pergi Herbalife event iaitu Zero To Hero kat Gambang, Pahang. Lepas exam aritu kawan-kawan dah pakat balik ke kampung halaman masing-masing. Aku dan beberapa orang kawan lagi masih stay di KL selama seminggu. Hujung minggu lepas kami pon akhirnya berangkat ke Gambang.


Apa yang best kat sana?? 

kat sana ada 3500 orang distributor Herbalife yang mahu tahu mengenai Herbalife dan dengar sharing dari orang-orang yang dah berjaya dalam Herbalife. 
Setiap orang dalam dewan tu masing-masing ada cerita sedih dorang sendiri. 
Terutamanya dari aspek kesihatan.
Ada yang dulunya berbadan besar alhamdulillah lepas tukar pemakanan yang sihat badan dah kurus.
Ada yang berpenyakit seperti kencing manis, gout, tiroid, sakit jantung, strok alhamdulillah lepas tukar pemakanan yang sihat dah kembali sihat. Yang strok pon dah boleh berjalan. 
Ada yang bermasalah seperti migrain, gastrik, berjerawat, selalu pitam pon alhamdulillah dah semakin improve kesihatan dorang. 

sedih sangat :(
Aku nangis dalam diam-diam sambil tu gelak-gelak. Giler ego tak mau tunjuk muka sedih kat orang kiri kanan.
Satu potong ayat dari Al-Quran yang aku nak share kat sini:

” Wahai sekalian manusia, makanlah daripada apa yang ada di muka bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang dan nyata bagi kamu.”

Jadi, kita kena pastikan dulu makanan yang kita makan tu HALAL dan BAIK. 
Pepatah Inggeris pon ada kata 'we are what we eat'
Betapa pentingnya makanan yang Halal dan Baik itu. 

 Jagalah pemakanan kita sendiri.
:)


Thursday, November 15, 2012

3 kunci perlu ada sebelum kahwin


Selalu aku ingatkan kepada seseorang suatu masa dahulu sehingga sekarang aku ingatkan dia.
Tak adil rasanya kalau aku tahu benda ni tapi tak share ngan orang lain kan.

So,  3 kunci yang  WAJIB  ada bagi seorang lelaki yang nak berkahwin iaitu:

1. Kunci rumah
Untuk bagi tempat tinggal yang selesa kepada isteri dan keluarga yang akan dibina nanti. Aku baru jer terbaca pasal ni dalam buku Cinta Highclass. Dia cakap seelok-eloknya lepas berkahwin suami dan isteri (pengantin baru) elok tinggal di rumah sendiri. Tidak mengharapkan menumpang di rumah mak ayah. Sebab masa tulah nak bina keluarga kita sendiri. Tak kisahlah rumah sewa ke, rumah kecil ke, sewa bilik ke, yang penting kena ada tempat berteduh sendiri.

2. Kunci kereta
maksudnya di sini adalah kunci kenderaan. Tak semestinya kereta. Motorsikal pon boley kalo tak mampu kereta. Bila dah ada kenderaan sendiri senang nak angkut isteri dan anak-anak ke mana-mana. Tapi make sure nak bawak kenderaan kena ada lesen dulu tau. hehehe.. 

3. Kunci pejabat
Yang ni saaaangaaatttt penting. Lelaki yang akan menjadi ketua keluarga mesti ada pekerjaan. Sebab suami yang kena bagi nafkah kat isteri dan anak-anak. Kepada lelaki- lelaki sekalian, silalah berjimat cermat dan menabung mulai sekarang. Jangan bazirkan duit beli rokok, beli barang motor ke. Membazir je semua tu. Cari pekerjaan yang stabil walaupon tak semestinya yang stabil tu bekerja dengan kerajaan. Kerja buka perniagaan sendiri pon okey seperti meniaga otak-otak asalkan ada pekerjaan.


Ramai lelaki sekarang merasakan dorang kena enjoy dulu. Tak perlu pikir pasal kahwin. 
Padahal lelaki yang akan jadi imam kepada isteri dan anak-anaknya nanti. Kalau tak persiapkan diri dari sekarang jangan dah terhantuk baru terngadah,. iyer ke tidok??? Luangkan sedikit masa untuk belajar ilmu agama supaya senang nak didik keluarga nanti disamping persiapkan diri dengan 3 kunci yang aku bagitahu tau tadi. Wokey!


Cipta azam baru berpandukan 4 perkara


Bila duduk sendirian, aku selalu terfikir "Apa yang aku mahu dalam hidup ini sebenarnya?".
Kadang-kadang aku rasa seronok berbuat kebaikan
Kadang-kadang timbul perasaan untuk cuba perkara yang dilarang Tuhan.


Aku teringat satu hadis yang seorang ustaz gitau semasa aku ikut program usrah di kampungku,

Maksud Hadis Nabi SAW: “Tidak akan bergeser kaki manusia di hari kiamat dari sisi Rabbnya sehingga ditanya tentang lima hal: tentang umurnya dalam apa ia gunakan, tentang masa mudanya dalam apa ia habiskan, tentang hartanya dari mana ia perolehi dan dalam hal apa ia dibelanjakan, dan tentang apa yang ia amalkan dari yang ia ketahui (ilmu).” (HR At-Tirmidzi dari Ibnu Mas’ud r.a. Lihat Ash-Shahihah, no. 946) 

Hadis ni bertanyakan tentang 4 perkara. Iaitu:

1. tentang umurnya, ke mana ia dipergunakan?
2. Tentang masa mudanya, bagaimana ia mengahadapinya?
3. Tentang hartanya, dari mana ia diperolehi dan dalam hal apa ia dibelanjakan?
4. Tentang ilmunya, apakah ia beramal denganya?

Kat sini kita refleks balik diri kita sendiri.

Umur aku sekarang dah 22 tahun. Apa yang aku buat selama 22 tahun ni? 
belajar, kerja, buang masa, online facebook, layan blogging, tengok movie, bersembang, ber-couple, masih leka ngan hiburan, MashaAllah.. Ibadah aku sikit jer pada Allah. Ini ke jawapan yang aku akan bagitau pada Pencipta aku nanti???


Aku berusaha mencari ilmu dunia dan akhirat. Pergi kelas, baca buku, dengar ceramah dan join usrah. Banyak ilmu aku dapat. Tapi... Adakah aku dah share semua ilmu yang aku dapat tu.???
 Bila kita tahu sesuatu perkara dan perkara tu mendatangkan kebaikan kepada semua orang, kita mesti share. Sekarang aku dah tahu pasal Herbalife ni bagus. Aku rasa bersalah kalau tak gitau kat semua orang terutama yang sangat memerlukan bantuan untuk pulihkan masalah kesihatan dorang. 


Itulah 4 perkara yang akan ditanya kepada semua manusia bila kita mati nanti. 
Sekarang aku dah nampak apa yang aku nak dalam hidup ni supaya bila mati nanti kita boleh bagi jawapan yang BEST bila dihadapan Pencipta kita nanti. Insyallah...
Semua orang mesti berubah ke arah kehidupan yang lebih baik. Jom sama-sama kita jihad melakukan perubahan. Kan dah masuk tahun baru. RE-NEW balik azam kita yang lepas-lepas. 


Bila sedang blurrrr



(. . . . . . . . . . .)

Pengaruh running man.
Jika sedang blur akan kuar tanda seperti di atas. 





Monday, November 12, 2012

Lagu Herbalife


Assalamualaikum..
Sekarang aku dah cuti semester, cuti kami sama ngan cuti sekolah.
Tapi aku tak balik kampung lagi. Masih berada di KL.
Sebab hujung minggu ni aku akan ke Gambang lagi sekali sebab ada event Herbalife yang superrrrrr best!
Tak sabar aku nak gi sana.

Untuk pengetahuan semua, Herbalife sekarang dah berada di 86 buah negara dan dah diiktiraf di 86 buah kementerian kesihatan. So, jangan ragu-ragu pasal ni.
Herbalife dah berada kat bumi ni selama 32 tahun.

Siap ada lagu sendiri lagi. Aku selalu dengar lagu Herbalife semasa buat kerja.



Hebat kan Herbalife. Siap ada lagu sendiri lagi.

ada lagi beberapa buah lagu.




Amacam...Bestkan Herbalife.. 
Aku syukur sangat diketemukan dengan nutrisi hebat Herbalife. 
Thank you Allah Thank you Herbalife
Aku akan cuba sedaya upaya membawa misi membantu raaaamaaaiii lagi orang yang kat luar sana yang mempunyai masalah kesihatan. Sebab aku tahu Herbalife insyallah dapat membantu, why not aku share ngan dorang semua kan. Mungkin mereka pon tengah mencari solusi bagi masalah kesihatan dorang macam aku mencari solusi masalah kesihatan aku yang dulu. 

Remember this thing..
 'WE ARE WHAT WE EAT'



Friday, November 9, 2012

Banyak nyer botol air


Semasa sibuk kemas-kemas barang untuk dimasukkan ke dalam stor, sekali lagi aku terperasan punyerlah banyak botol air aku. Nak buat apa banyak-banyak. Dahlah nak masuk kotak pon dah tak muat ni.


 Yang biru besar gedabak tu guna sejak di MRSM. Yang kaler ungu dua-dua tu dapat hadiah. Pastu yang biru sport dan hitam Adidas beli sendiri. Sekarang yang latest pakai botol merah Herbalife. Suka guna yang tu sebab ada straw senang nak sedut.

Kena bawak balik yang tak guna ni bagi adik-adik aku bawak air ke sekolah. Simpan kat hostel buat semak jer. Dah la barang aku banyak. 


Thursday, November 8, 2012

Pantang aku bersolek


Aku ni jarang nak bersolek bagai.
Cuma kalo ada masa dan event pape jer aku akan merajinkan diri untuk mekap-mekap.
Budak laki kelas aku ni pulak pantang terserempak bertentang muka. 
Ada jer benda nak tegur. Terutama sekali kalo tyme aku bersolek.

Aus: Eh azie, pusing siket muka kau.
Aku: Kenapa? 
Aus: Ko pakai celak ea....
Aku: nampak je ko kan. Hahahaha...

Tu baru pakai celak. baru calit siket bawah mata. Belum buat cat eyes lagi.


Yang ni memang aku bersolek. 

Saje gedik camwhore sebelum pergi exam. Oleh sebab exam start pukul 2.30 petang dan zohor pulak masuk awal. Lepas solat jer terus pakai benda basic iaitu toner moisturizer. Sebab punyer masa yang banyak aku pon tempek naturactor beli dari NRNadira Shop Online. (member aku punyer online shop). Pastu tempek bedak, calit lip ice dan eyeliner. Tu jerrrrr....

Sampai kat tempat exam, dorang tegur. 
'Azie mekap ea'. 
Nampak jer dorang ni kan. Padahal simple je mekap aku. 
Tu yang aku malas nak bersolek pergi kelas. 
Pertama:  Sebab nak bersolek ambil masa lama bagi orang yang jarang bersolek macam aku.
Kedua: Segan bila orang tegur terutama lelaki. 

Konklusinya, jangan bersolek berlebihan. Even yang simple mekap pon orang lelaki nampak, apatah lagi yang bewarna warni. Konsep tabaruj tu kena ada.


Baca separuh separuh


Alhamdulillah exam untuk semester ni dah tamat. 
Hip hip hoooreeeyyyy.. tepuk tepuk bahu siket untuk diri sendiri sebab dah berjaya harungi exam ni.

Tadi kemas-kemas buku-buku dan kertas-kertas masukkan dalam kotak tetiba baru terperasan ada beberapa buah buku yang aku sempat baca separuh jer. 


Ni antara buku-buku nyer. 

Dua buah buku Sophie Kinsella tu dah lama beli. Tahun lepas kot.
Alasan tak habes baca: Bahasa dia tinggi sangat. Setiap kali baca mesti kena rujuk kamus. Malas nak belek kamus. Nanti aku rajin baru aku baca.

Tau Tak Apa tu aku baru beli bulan lepas kot. Tergendala pembacaan sebab aku sibuk tak dan nak baca buku. Buku ni best. Dr HM Tuah punyer buku kan aku suka cuma tak sempat nak baca jer.

Withering Tights pulak aku tatau apa motif aku beli. Novel english ni aku beli semasa jualan buku kat UPM. Harga murrah jer RM8. Terus rembat mungkin sebab cover dia menarik. Kaler pink gittewww...
Alasan tak habes baca: Sebab tak faham cerita dia betul-betul dari awal. 

Cuti semester atau disama ertikan dengan cuti sekolah ni aku nak habeskan masa ngan membaca dan perkenalkan Herbalife kat semuaaaaaa orang. Manfaatkan cuti sekolah ni dengan sebaiknyer. Sebab tahun lepas aku just duduk rumah layan henfon. Tak bermanfaat langsung untuk masa depan. Ceceh...



Tuesday, November 6, 2012

Nota hilang esok nak exam


Esok aku exam last paper untuk semester ni, Principles of english language teaching (PELT).
Selepas exam esok ada beberapa student yang terpilih yang very LUCKY kena submit fail english.
Aku.. Salah seorang daripada yang lucky tu.
sedang belek-belek nota, tetiba baru aku terperasan satu bab nota aku tak de dalam fail.
Imbas balik mana nota tu semua.
 
Beberapa bulan yang lepas kami ada kuiz untuk bab yang hilang tu, aku cabut nota tu dari fail.
Sekarang aku tatau nota tu semua ada kat mana. Aku dah ter-buang atau letak tempat lain.
Pulunlah aku cari, tetiba terjumpa henfon roomate aku yang hilang seminggu yang lepas. 
Lain yang aku cari lain yang aku jumpa. 

Pelik memang pelik. Macam mana henfon roomate aku boleh ada elok je kat tepi rak buku tu.
Terus aku kol Nisa untuk gitau roomate aku (yelah, roomate aku tak de enfon sekarang).
Tak larat nak pikir pasal misteri enfon tu. Alhamdulillah dah jumpa. Tapi pelik jugaklah ngan kehilangan enfon ni sebab dah cari seminggu. Bateri pon tak habes. Elok jer menyala. 

Oh..balik pada hal nota aku.


Mood: tengah study

Untuk exam esok, aku pinjam nota cikwe jap untuk study. 
Malas dah nak cari nota sendiri yang tatau rejam kat mana lepas kuiz.. Esok submit je fail tanpa nota tu. 

Tak sabar nyerrrr nak habes exam.
Ramai dah penghuni hostel dah balik kampung. Sunyi sepi hostel.
Okeylah. aku mau study jap. Babai..

Sunday, November 4, 2012

Cek kedua dari Nuffnang



Alhamdulillah...
Sejak berkecimpung dalam dunia blogging ni aku dah terima dua cek dari nuffnang.
Aku blog sekadar suka-suka je. Citer pasal kehidupan aku dan pendapat aku tentang sesuatu perkara. 
Kalau ada benda best aku akan share dan juga ilmu-ilmu yang aku dapat aku suka share.
Dalam masa yang sama aku buh iklan nuffnang kat dalam blog.

Ko nampak tak iklan-iklan yang bergerak-gerak kat atas header, kat sidebar dan selepas entry ni? 
Ha..! Kalo nampak sila klik sekarang. Itulah iklan Nuffnang. Bukannya virus.


Earning aku tak seberapa kalo nak bandingkan ngan orang lain. Yang ni dua tahun lebih aku kumpul dapat banyak ni. Fuh! lamanyer menahan nafsu untuk cash out kan. (T____T)~

Dah dapat duit ni ko nak buat apa azie?
Aku nak beli shake  perisa cokelat Herbalife sebab shake capucino aku dah nak habes. Hehehehe...

Lepas ni kumpul lagi earning sampai dapat tiga angka. Insyallah...


Mak aku nak buang buku-buku aku


Semasa cuti raya haji aku balik rumah, aku tengok rak buku aku dah tak de dalam bilik.
Rupa-rupanya mak aku kemas bilik  aku dan nak buang semua buku-buku yang dah tak pakai. 
 
Sob sob sob....
Mak aku nak buang buku-buku ni.


Alasannya: dah tak de orang nak pakai. Baik recycle jer. Lagipon silibus dulu dah tak sama ngan silibus sekarang.


Aku ni sejak dari zaman sekolah rendah lagi hidup bergelumang dengan buku-buku.
Dalam bilik aku kat rumah penuh ngan buku.
Buku UPSR sejak zaman 2002 pon aku masih simpan. Sebab tu masa aku ajar tuisyen tak perlu nak beli buku-buku UPSR sebagai rujukan. Pakai je buku yang sejak 2002 tu.
lagipon aku ajar english so nak kena rujuk grammar, past tense present tense, verb segala bagai. Walaupon aku kat maktab ambil minor BI tapi bukan cerdik sangat. Kena rujuk rujuk buku jugak.


Bila dah masuk sekolah menengah pulak kena beli buku teks sendiri.
Sejak aku tingkatan 1 sampailah tingkatan 5, semua buku teks kena beli sendiri.
Sebab kat MRSM tak de skim pinjaman buku teks. 
(sekarang aku tatau masih kena beli atau dah ada pinjaman)
Memang berhabes duit banyak tang buku buku jer lah. 
Bila dah habes exam besar contohnya PMR dengan SPM, baru aku jual beberapa buah kat junior-junior. Tapi yang tinggal masih banyak sebab aku jenis yang sayang buku. 
Aku simpan buku-buku teks, buku rujukan, buku cerita semua sebab aku ada adik-adik lagi so aku pikir nanti tak payah lah nak beli buku lagi. Pakai jer aku punyer. Aku pon jagalah buku-buku tu elok elok. Siap balut okey!


Tapi...
Hampeh betoi adik-adik aku.
Dorang bukan jenis nak tengok buku sangat. Aku suruh dorang wat latihan kat buku-buku yang aku ada, dorang malas. Tak bersentuh pon buku-buku tu semua. Sob sob sob...
Alasan lain dorang bagi sebab buku teks aku penuh conteng conteng (salin nota tambahan cikgu bagi). Terutama buku teks sejarah yang penuh ngan highlighter.

Begitulah nasib buku-buku aku. Yang ada sekarang kat hostel ni pon dah 2 storage box besar. 
Mungkin akan terima nasib yang sama macam buku buku tu atau better aku jual kat junior bila aku dah habes belajar kan.



Friday, November 2, 2012

Permohonan BR1M 2.0 secara online


Mulai 1 November 2012, rakyat malaysia yang layak memohon,boleh memohon melalui aplikasi e-BR1M online.

Untuk isi permohonan secara online sila klik sini eBR1M

Ini syarat-syarat kelayakan untuk menerima BR1M



Kalau tengok syarat untuk dapatkan RM250, aku dah qualify dah. 
Umur 21 tahun ke atas, bujang, pendapatan kurang 2K.
Tapi, sekali baca yang bawah tu...
tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1 Malaysia.


Emmmm..semester depan aku dah masuk praktikum kat sekolah, 
elok aku ambil baucar buku untuk beli bahan bantu mengajar.

kepada yang 21 tahun ke atas, sila isi borang BR1M.
Senang je bila dah aplikasi online macam ni.
Apa tunggu lagi, klik eBR1M sekarang.. :)


Thursday, November 1, 2012

Bintang kecil


Satu hari aku masuk kedai buku. 
Nak cari hadiah untuk adik aku si kepoh tu.
Aku suka kalo bagi hadiah kat orang hadiahkan buku.Dapatlah jugak ilmu kalo baca buku.
Ushar-usharlah buku-buku yang sesuai dengan tahap umur 9 tahun. 
Tetiba ternampak majalah Bintang kecil. 

Cover girl Bintang Kecil pon pakai tudung. 
Memang budak ni bertudung ke atau nak jadi cover girl Bintang Kecil sekarang kena pakai tudung?
Ntahlah, aku tak belek pulak untuk tahu lebih lanjut.

Dulu masa aku form 1 form 2 macam tu aku suka baca Bintang Kecil.
Tak beli pon. Aku pinjam ngan Tin Aliya. Dia memang banyak buku dan selalu beli Bintang Kecil.
Aku pon tumpanglah baca.hehehehhe...

Tapi sekarang dah tak layan buku Bintang Kecil dah. Dah dewasa remaja gittewwww kenalah baca bahan bacaan untuk remaja. Tambah-tambah aku ni cetek ilmu agama. So sekarang aku suka baca Gen-Q. Yang Gen-Q ni aku beli sendiri lah. Takkan nak pinjam ngan Tin Aliya lagi. Dia sekarang ada jauh dari Malaysia. 


Murah jer majalah Gen-Q. RM7..! lagi murah dari beli sekotak rokok atau topup celcom 10hengget. 
Alaaaa...nak tambah ilmu janganlah berkira sangat kan. Ilmu agama pulak tu. Sama jugak ngan kesihatan. Herbalife mahal tapi berbaloi sebab jerawat aku dah pulih. Alhamdulillah...Hehehehe..




Wednesday, October 31, 2012

Ummi...Ada bigfoot..!


Satu hari aku jalan nak balik bilik.
Bilik aku level paling atas sekali. Level 3. 
Nan naik ke level 3 kena merentasi rumah warden yang terletak kat level 2.
tetiba pintu rumah warden terbuka, keluar lah anak warden menjerit-jerit.

"Ummi..! Ada bigfoot..! Ada bigfoot!"

Aku tetibe jadi blur. Budak ni nak maksudkan aku ke bigfoot tu?
Kalo bigfoot tu aku, memang jauh panggang dari api lah kan.
Pastu aku tengok kat tangga..


Oh..BigFoot..!




Tuesday, October 30, 2012

Running Man punyer pasal



Hari ni aku bangun awal.
lepas solat terus bukak buku nak study sebab esok exam paper teknologi dalam pendidikan.
Belek belek buku, masyaAllah..! Ada 12 bab semuanya.
Tu la, nak exam baru terhegeh hegeh nak bukak buku.
Pastu tengok pulak spot yang dapat dari kengkawan.
Semua bab masuk dalam spot.
Nak tak nak kena baca semua bab la nampak gaya nyer.

tetiba.......

Teringat Running Man ada beberapa episod lagi tak tengok.
Pulak dah..Tadi beriya je aku nak study.
Terus aku cucuk hardisk bukak running man tengok sampai habes jugak 2 episod yang tak tengok lagi tu.
Dari pukul 8 lebih sampailah pukul 11  aku tengok.
Dalam hati cakap 'tak pe esok exam petang, pagi boleh study lagi'. hehehehe..



Geng running man. Sekarang tinggal 7 orang je yang pemain utama. 


Pukul 12 camtu aku pergilah lepak bilik Gergasi (hahahaha) sambil sembang sembang.
Tetiba Ruby cakap esok kami exam pagi. Wohaaaaa....!!
Apakah????
Aku ni dah la baru baca bab 1. Ada lagi 11 bab menanti.
Siyes mati mati aku ingat exam petang. Tu la bangun awal gi layan running man pulok.
Tapi kalo aku tak habes kan episod tu takut teringat ingat time study. Lagi lah haru.
nasib baik laaaaa habes jugak.

Eh, ko penah layan running man tak?? 
syok sangat. Boleh release tensyen (ceh, alasan!)


Aku layan running man dari episod 1 sampailah episod 115. 
Farahin lah introduce kat aku citer reality show korea ni kat aku.
Sekarang dah kuar episod 117 da. Tak pe kita kumpul bagi banyak episod dulu, lepas exam baru kita layan balik eh.
Nasib baik dah setel tengok semua episod yang tergendala. 

Baru boleh study dengan tenang after update entry ni.
Ceeaaaaa...ayat cliche sangat...hehehehe


Monday, October 29, 2012

Kenapa tempat exam jauh sangat?


Petang tadi dah start exam aku paper pertama pada hari pertama.
Nasib baik exam petang sebab pagi tu aku sempat study jap. 
Study punyer  study...belek belek buku mana yang rasa rasa masuk (baca yang di spot jer). 
tetiba dah dekat pukul 2. 
Roomate yang tegur "kak azie dah solat? Pukul 2 dah nak gi exam" 

Ha...!! terus kalut bersiap mandi jap segar badan pastu solat.
Tetiba pulak Ruby kol.
Ruby: Awak kat mana? Saya dalam kereta dah ni.
Aku: Saya baru nak sembahyang..
Ruby: Saya dah kat bawah ni.
Aku: Tak pelah..awak pergi dulu. (T____T)~


Kali ni tempat exam sangaaaaatttttt lah jauh nyerrrr...
Kat blok TESL, hujung kawasan maktab aku.
Hostel aku pulah hujung sekali kat pintu masuk maktab.
Sebab aku dah lambat tak boleh nak tumpang sape-sape jadi kenalah jalan kaki dari hujung maktab ke hujung maktab. Sape suruh lambat! Tak sedor. Asyik sangat membelek buku. 

Ni kat padang dah separuh perjalanan.
Mengah dan berpeluh-peluh acik ni ha. Kena rentas padang la pulok.

Nasib baik kelas yang digunakan untuk exam tu kat basemen jer.
Sampai kelas dan dan terus sembur face quencher Herbalife sebab tak sempat tempek bedak pon.
Bare face.
Pastu calit lipice sheercolour sebelum start exam. (sempat lagi).

Alhamdulillah dapat jawab semua soalan. Betul ke tak tu belakang kira.
Aku paling tak suka lepas exam terus bincang soklan yang dah lepas. 
Bikin ahkak neves jer. Dah la ada lagi 4 paper.
So, terus Ruby ajak gi cari pisang goreng cicah kuah kacang.
Bajet release tension dengan makan pisang banayk banyak.. hahahahaha


Cukup 12 jam


Semalam semua mengadu kat twitter dan facebook jalan jem teruk. Ini pengalaman aku sendiri perjalanan  dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur.

Aku bertolak dari rumah pukul 9.00 pagi. Bas aku akan bertolak pukul 10.00 pagi. 


Sempat snap on da way gi stesen bas. hehehehe~

Dalam perjalanan nak ke stesen bas aku mula cuak sebab jalan agak jem. 
Kenapalah semua orang nak menuju pusat bandar pada waktu yang sama ngan aku.
Nasib baik sempat sampai stesen bas lagi beberapa minit pukul 10.

Bas gerak macam biasa. Perjalanan smooth jer sehinggalah  kat Bentong (sebelum tol kot).
Bas dah mula gerak slow. 
Aku ase dalam perjalanan tu dah beberapa kali aku tidur dah beberapa kali dah aku bangun.
 Bangun belek-belek nota PJ jap pastu tertido balik. (aku exam PJ arini)
Tak sampai-sampai jugak.

 Aku nak tau sangat kenapalah jem teruk sangat ni.


 Aku pon syak ni mesti sebab beratur lama tunggu turn nak bayar tol. Mungkin sebab ni terjadinya jem.


 Lepas jer tol mak aihhhhh.... Lagi teruk jem nyer...
Aku boleh tangkap gambar depan macam ni sebab seat tingkat atas dan paling depan sekali. macam tengok wayang.


Sepanjang perjalanan banyak kereta berenti tepi jalan.
Motor releks je lalu celah-celah kereta.


Selalunya kalo aku naik bas pukul 10 pagi, dalam pukul 5 camtu dah sampai dah KL.
Ni pukul 8 masih ada kat highway. Kiri kanan hutan lagi.
Jeles tengok laluan sebelah kanan (arah bertentangan). laju jer kereta memecut.

Pastu lepas jer tol Gombak nak masuk KL, elok jer trafik. 
Alhamdulillah selamat sampai Kl pada pukul 9.
Satu hal pulak dari KL nak ke Cheras. Ingat nak ambil taxi cepat sket sampai.
Sekali tengok emmmmm agak jem jugak.
So senang citer ambil LRT turun Cheras.

tepat pukul 10 sampai hostel.
Masuk jer bilik mak aku tetiba kol.
Aik..macam tau tau jer kan aku dah sampai hostel.


pi es: aku exam 2 minggu ni.