Wednesday, October 19, 2011

Ekspedisi memanjat Bukit Broga, Semenyih


Assalamualaikum semua pembaca blog shazika shahrim. Hujung minggu yang lepas aku join 3 aktiviti menarik iaitu pertandingan band, depavali night ngan memanjat bukit broga. Tak sempat nak citer ketiga-tiga aktiviti ni so aku start ngan pengalaman pertama aku daki bukit yang ramai giler orang panjat dan bukit broga ni pernah jadi tempat shooting pre-wedding sheikh muzafar. Gigih betul dorang panjat kan. Tapi pemandangan memang awsome!

Cakap banyak tak guna. Jom ushar...


Kami gerak dari maktab pukul 4 pagi. Eleh 4 pagi la sangat. Tunggu yang lain-lain pukul 5 pagi baru gerak gi broga.

Sampai kat sana suasana gelap lagi. Aku mendaki tanpa tahu keadaan sekeliling. Hanya berbekalkan lampu kat kepala yang Pau Cin Cin bagi masa exchange hadiah BIG dulu. Dah sampai atas broga hill tu dah masuk subuh kami solat dulu sebelum sambung perjalanan.

Dalam gelap tak nampak apa orang sekeliling buat. Bila amek gambar dengan flash baru tau ooooo orang belah kanan duk buat apa tu...


Matahari terbit. Cantiknya ciptaan tuhan. Hilangkan penat sekejap dengan bergambar bersama kawan-kawan. Bukan senang nak samapi kat atas tu tak kan tak bergambar kenangan kot. 


 
Perghh... Cari line tenet atas bukit broga pakai galaxytab.


Perjalanan nak turun memang menggerunkan. Masa naik tak tahu apa yang aku panjat dah turun baru tau ini ke jalan yang aku lalu tadi...




Punyer lah curam... Ada yang nak turun ada yang baru nak naik. Ramai giler orang mai bukit ni...



Masa nak turun aku ushar sekeliling ada jek mak cik-nak cik pakcik-pakcik yang dah tua budak-budak kecik datang ngan family. Larat lagi dorang nak naik bukit ni. Aku yang 20+ ni pon semput.. Kawan aku ada yang sampai termuntah. Kagum lah ngan mereka yang larat panjat sampai atas.




Okeylah. Sampai di sini je perjalanan kami ke broga. Lepas ni pikir 2 3 kali nak panjat lagi ke tak. Letih memanglah letih tapi bila kau sampai atas memang wow!!! Indah sungguh pemandangan. Wajib bawak kamera kalau naik atas ni. Takkan dah penat-penat panjat tak mau ada kenang kenangan kot. Eh, aku dah berjaya panjat. Kamu bila lagi???

 muka berlagak.

Untuk elak kaki cramp lepas panjat balik-balik umah tu terus sapu minyak panas. Tak de lah sakit sangat kaki lepas tu. Insyallah...

5 comments:

farah izwani said...

seronoknya.

Senorita Nadira said...

hueeeee bestnye azieee!!!
ramai plk org pnjat bukit kan sjk dua menjak ni..aku pn insyaallah nk pnjat gunung sabtu ni..tp tatau jadi ke tak sebab tgok forecast hujan huhuhuhu..

MaYa MustWany said...

rasa berbaloi kan bila dapat tengok pemandangan indah macam tuh..subhanaAllah..

Muhamad Fareez Bin Ismail said...

lamenye tak gi broga...skrg kat penang..ade bukit jambul je la...hehe

nabByla said...

teringin kot nak pegi sini.. tapi tak berpeluang lagi. hmmm..