Wednesday, August 5, 2009

need your support

aku teringin nak capai berat more than 40kg. so now for this coming aniversary kelahiran aku ke 19, aku nak impian aku jadi kenyataan.

sekarang i paksa semua bagi cadangan macamana nak tingkatkan berat sampai 45kg dalam masa 1 minggu. 1 MINGGU JE WOKEH MASA YANG ADA.

kerjasama kalian amat aku harapkan. bagi yang bernas sikit. kalau nak paksa aku minum weight gain aku tak boleh. my mum kata pakai cara selain weight gain. (T__T)

45 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

waaaaa. lol nye dulu time form 4, berat 40 gak.

tp skng da 50.

sygs. u kne mkn karbohidrat banyak2 if nak berisi.

cth mkn roti, n nasi 2/3 kali sehari. minum air suam banyak2.

itu yg lol amalkan skng.

lol nak naikkan berat ke normal weight, 53 kg. tp masih x tercapai akalku.


cubaaaaaaa tau.

LuVidA^^ said...

wah..byk nye nak naek..wtpe?
em..makan byk2 la..hehhee..

mimi mimi. said...

emmm.
sejarah akak gemok dulu2:

1. pas makan tido
2. mandi lepas makan
3. makan byk karbohidrat dari lemak
4. makan nasik byk2
5. malam2 pon mkn nasik jugak

tp jgn la smpai dpt penyakit. kesehatan pon kne jaga jugak.huhu

anis said...

banyakkan tdo.
after mkn .. mkn lg.. mkn lg..
mkn mknn yg x mengenyangkan,
tapi banyak bg lemak.

jgn banyak gerak.
kurangkan pergerakan.

Lala said...

mkn nasi waktu mlm dlm pkol 10 mcm tu or pkol 12 then tros tido...
xpon...mkn mknn yg byk cheese...
mcm makaroni cheese ke...
erm..
mkn mknn yg byk karbohidrat la..
mkn burger mc d ke...
nape xnk minum weight gain???

pRinCesS... said...

salam,o.ni la problem nye, hmm..skrg ni bmi dh ideal?xkesah la cmne, tp yg ptg healthy lifestyle, breakfast jgn sesekali tinggal, even time puase pun, sahur jgn tinggal, tu yg paling penting,selalu la makan sayur atau buah, air pun sme gak, then, kalu boleh, time mkn sterusnya, makan,tp jgn byak, sikit je,time lapa makan,kalu kenyang berenti, then exercise jgn la lupe, kalo boleh, seboleh2nya, 30 minit SETIAP HARI,setiap hari tau!

harap ini dpt membantu, tp kalau dlm masa seminggu..hmm..makan la ubat2 yg boleh cepatkan naik berat badan,cm weight gain tu ke..kalu nak cepat la, tdak pun jumpa la doctor, habis cte..:D

wssalam.. ;)

Munira Kirana said...

makan kfc hari2... =p
kalau bleh pindah lemak..
leh la aku sedekah kat ko =)

flip said...

haiyark,,sng jerk,, meh trans fat dr bdn eden,,hahaha

p/s : kamu wat normal diet ok lah,,

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

cuba elak makan nasi...serious i did it when i was a student.

i makan roti or other substitute for 3 weeks...terus berat badan turun...

cuba la..

shazika said...

shazika to mas ayu @ minah kiwi:
i nak tambah berat badan bukan turun berat badan...waaaaa cedey

unwanted said...

owh..
nk tambah berat badan ye..
cara mudah banyak je.
makana nasi sikit, ambil ayam dua ketul, amik yang bahagian banyak kulit.
kalau pergi pasar malam, makan tongkeng ayam.
lagi satu, sehari makan sebiji burger.
jangan bersenam
jalan perlahan²,
banyakkan tido.
kalau ada duit lebih, rembat burger sebiji lagi sebelum tido.
bangun pagi, makan sarapan pagi, kalau ada lauk ayam atau daging, makan je.
berterusanlah makan dalam 6 kali sehari(macam makan masa pergi program.:)
sarapan pagi,
minum pagi
makan tengah hari
minum petang
makan malam
minum malam,
dan ingat yang tadi tu, makan burger pasti gosok gigi n terus masuk tido..ha3.
banayk tips aku seh..ha3

[z@ck] said...

waduuhh..
berat masalah ni..
huhuhu..
erm..klu akk la kan..
sumbat je coklat byk2..
makan mentega biar sampai kembung dik..
heheeh..

p/s : doa byk2 kt Tuhan.. =P

ezerycruzz said...

oooo..prob ni..ada2...buat al tentera..hehehe.lari sampai muntah.then tiap2 ari makan roti n sup ayam..hehehehe.mesti naiknye.hehehe...

cik intanurulfateha said...

.x dpt nk tolong la
.sis pun 37kg huhuhu

cinta lea ixora said...

try lawat my sis punye page psl nk tmbh berat badan nie..hope leh mebantu....

http://i-healthylife.blogspot.com/2009/02/masalah-kurang-berat-badan-underweight.html

Che Adlia said...
This comment has been removed by the author.
Che Adlia said...
This comment has been removed by the author.
maEL said...

senang je nk badan naik..
jgn follow piramid makanan..
simple ok..
errr, izin link akak(klao kesian akak link la ea, klao kesian la)

SyafiQ said...

akehh..
mybe nie ble tlong cket..
psal mkan lu..
erm..kalo mkan tue mkan je spanjang masa tmabah2 time boring..mkan le hapa pown cokelat ke biskut ke..
pas tue elak kan aktiviti berat..
yg len tue tidoq bnyak2 lbih bnyak dari jaga..
tp cam ble jadi mlas oh kalo da tebesa...

: nako : said...

ko maintak tips nak gemok..? haha.
tahniah, anda bertanya kpd pakar kegemokan yg paling terer di abad ini ^^

ko nak cara cepat ke cara lmbt?

cara ala2 tnggu siput jalan:
-makan jgn miss, 6x sehari. kerapkan mkn dalam kuantiti yg byk.
-amek supplement o food appetizer.
-ko beli appeton weight gain and balun la smpai berat ko naek.


cara cepat & berkesan :)
-mengunyah selalu. x kire ape je, jnji keje ko mkn je.
-amalkan tido petang.
-bykkan fast food; kfc, kR, mcD etc.
-gandakan minuman bergas..haha
-say yes to any kind of food.
-kurangkan bersenam; lebihkan berenang d atas katil.



harap dpt membantu mslh ko tuh azie..haha

the result, let me noe okayh? *wink*


SEKIAN.

meo188 said...

buat senaman besarkn punggung.

joget2 mcm shin chan buat kat mak die...

huhuhuhu :p

shazika said...

dalam nak jadi gemuk ni aku pulak ada masalah cirit birit. aku makan sikit je pon pastu aku sakit perut..

aku nak 45kg...!!!

aku doa je sekarang ni.
makan tetap makan tapi nak kuar balik jugak

aku pon tak tau ah camne

shazika said...

meo...

aku slalu gak buat godek-godek pungkok macam shin chan

~cik manis~ said...

makan telur n kulit ayam hari22.
makan lewat lpas dri kul 10 n tido tnpa teragak3.
haha hope berjaya :B

imHepPie said...

mkn tdo mkn tdo..
tpi jgn mkn lemak je mkn krbohidrat manyak2..

but make sure ksihtan tuh tjamin..
lgik 1, slalunya pas bersalin gmuk ar..hik3..juz gurau

IxoR@ said...

Nak tambah berat badan terlalu byk senang ooo....

Semua idea kawan2 di atas adalah sgt berguna...cuma exercise jgn la terus skip. Takut kang berat badan bertambah dan berpenyakit...

Dan klu nak turun berat badan...mmg cuba elak nasi...pasti turun berat badan...

Lagi satu..klu kita makan banyak di malam hari dgn alasan nk tambah berat....yesss, u akan dpt tambah 'kg' dan perut pun akan tambah ke depan....

So...fikirlah....

razzle dazzle said...

aiyak!

mane bley naik mendadak dlm seminggu yang!

tp yg i tau la, u kena makan banyak2 kali

makna kata, u makan setiap jam

x semestinya setiap kali u makan, portion makanan yg u amik kena banyak

makan la dlm amount sederhana tp make sure u makan dengan kerap okeh!

;)

shazika said...

imHepPie..

aku pernah gah dengar cter lps bersalin badan jd membesar
takot woh

shazika said...

jawab tuk sume soklan..

knp nak tmbah berat badan??
berat aku skrg 39 je
teringin gak nak lebey 40
mak i ckp try at the age of 19 u kasi badan berat dlm 45
huhuhu
tgh try ah ni

shazika said...

knp tak amek weight gain?

pernah dgr org kata, kalo nak minum yg tu kna berterusan
takot kalo sparuh jln je badan naik mendadak
mak aku kata kalo mcm tu tak yah amek weight gain
nnt gemuk mendadak sape yg rugi
aku jugakkk

SyAkuRagi said...

mulakan setiap lantakan dengan ucapan bismillah..hehe

(jgn kasi setan mkn skali..)

shazika said...

btol tu syakuragi..

shazika said...

btol tu syakuragi..

cik nana~ said...

shazikaaaaaaa.... saya pun nak naikkan berat badan. 40kg pun ok dah tu. :)

pRinCesS... said...

bernas gak idea2 yg kt atas,tp hati2, jgn boncet sudey, bdn kuwus,tp boncet,kan bahaya tuh..huhu

DilOt said...

waaa..bagusnye..dilot dulu mcm tu gak...tp bile minta nak naik berat badan...haaa..amik kau..skang nak turun balik mcm dulu dh payah....=)

Fatul Akrul Ramli said...

makan ah time midnight..
ambik kau gemok gila nnti..
(-__-")

nurain said...

dalam 1 minggu?x mungkin la dear. tapi kalo nak slow2 la kan, try bnyakkan protein, bukan lemak tau. sbb takut nti high colestrol x memasal je.

pastu bleh jugak try pegi gym, sbb kat gym ni die leh latih kita utk besar atau kecikkan badan~

shazika said...

dilot....

ko naik tk turun2 dsh ke?
tak mau terus membesar gitu..
i nak maintain jek berat

slim gitu..
acewahhh

shazika said...

nurain...

ko kan nurse to be..
mesti ko tau banyak kan pasal ni..

wehh..kat gym tu untuk men-tafff kan body la..

superbBESTdaughterOFthem :) said...

oke sebagai gadis remaja gemok eih bukan , chubby sejati . yang saiaa lakukan ialah :
makan jew bila kawan offer time2 lepas balekampung tuh [ ta kire mase , ptg , mlm , tgh malam , redah je ]
then . kalu petang sambung makan kat dewan makan . naek lepas isyak , singgah kantin , beli ape2 yang patot untuk elak ngntok dan lapa tym prep . 10.30 on tha dot trun gy supper . nek dorm , makan2 . study sket . dan tdow :)

so, boleyhlaa amek iktibar dari resipi kejayaan saiaa ini . heee

impish_yatie said...

alalala...nk tambah berat bdn ke???hmm, kitorg kt sini sume nk turunkn berat bdn tau..ngeh3=P..
hmm...but for u yg kecik ni sy rase u juz hav to eat more nasik n daging..mkn byk daging..bukan mksd daging tu daging lembu tau..but mknn yg berdaging cm daging ayam..hehehe..but then, make sure yg mknn yg u amek tok gemok tu tak memudaratkn diri sndiri...meaning mkn byk sgt mknn berlemak smpai u jd lembik...ok??!!!..neway, best of luck...hehehe

::aien:: said...

a'a la sygs.Template kta sma.Ehee.

~kamila~ said...

nak kongsi sikit apa yang saya tahu..

nak naik berat kena ambil kalori lebih dari orang lain..

maknanya kena makan makanan yang tinggi kalori.. tapi bukan lemak ye..makan protein dan karbohidrat banyak-banyak..tapi tak bermakna lemak ditinggalkan terus. sebab lemak penting untuk penyerapan vitamin A,D,E dan K. Cuma pengambilan lemak kurang sikit berbanding yang lain.

tujuan nak naik berat badan, of couse nak naik otot kan bukan lemak, so cara terbaik bina otot adalah dengan excercise. sebab dengan excercise otot akan terbina.

Kalau di tambah dengan produk Herbalife lean protein memang superb la result!
nak tahu lebih lanjut tentang produk Herbalife boleh contact saya 017-7625265

Siapa nak makanan nutrisi yang sesuai untuk semua golongan?
jom lawat: http://idealweightforall.blogspot.com

Tuan Besar said...

Hahahaha gilalah! Tak percaya saya baca semua komen sampai habis ;D

nak tambah berat badan jugak, atleast 50 -.-' sedihnya bila bmi tak seimbang :'(