Tuesday, December 6, 2016

sisters



Assalamualaikum....

Ramai orang cakap ada adik beradik pompuan ramai ni best tapi bagi aku ada yang best ada yang tak best jugak. Kali ni aku nak share kehidupan aku yang ada ramai adik pompuan.


Pros

1. Kalau balik kampung tak bawak balik baju banyak pon tak pe sebab boleh rembat pakaian adik adik jer. Tapi sendu sket la sebab kami semua tak sama saiz. Yang mana muat je aku boleh pinjam. Kenkadang kalau berkenan rasa nak bawak balik hostel aku rembat dulu buh dalam beg nanti dah sampai hostel baru aku mesej 'aku rembat baju mung ni..hehehe'


2. Dalam kalangan kami aku antara yang old fashion dan tak up to date sangat bab bab penampilan ni. So kalau nak keluar girls day out nanti dorang akan tolong stylo mylo kan shawl aku. Kalau ikutkan aku lagi suka bawal jer. Kenkadang kalau nak match pakaian tudung ngan baju aku tanya lah dorang. Kalau aku rasa jawapan dorang tak puaskan hati aku..aku akan gi tanya ayah. Kalau ayoh kata okey baru aku rasa konfident nak pakai.


3. Setiap dari kami ada keebihan masing masing la. Ada sorang pandai masak, ada yang tak rajin kemas rumah tapi kalau mood dia okey gerenti rumah akan kemas, ada yang memang tugas jemur baju akan suruh dia walaupon orang lain yang basuh. Tapi selalunya sebelom nak buat keje tu kompem bertekak dulu la masing masing. Kasi ayat deep sket baru keje jalan.


Contoh ayat deep nak mintak tolong adik adik. "Amboii tak mbuh tolong aku. Ingat sket dik sape tolong basuh berak mu masa kecik kecik dulu" terus gi buat keje.


Cons

1. Aku listkan yang pertama kalau nak keluar girls day out bab bersiap lamaaa gilerrrrr. Contoh kalau plan "okey..nanti pukul 9 kiter gerak gi bandar". Masing masing kena kerahkan sesama sendiri untuk pergi bersiap. Time tula nak berebut toilet, time tula nak berebut baju berebut shawl dan berebut guna iron. Kalau keluar ngan ayoh..ayoh siap buleh tido dulu sementara tunggu anak anak dara bersiap. Dan kompem takkan sharp keluar pukul 9.


2. Ada beradik pompuan ramai ni masing masing nak konker bilik sendiri. Selalu yag jadi pemilik bilik Adalah kakak kakak. Tapi yang lagi kesian adik lelaki lah tak de bilik. Hahahaha. Since dia form 1 mak aku masukkan dia ke hostel cuma bila balik cuti dia kena tido luar or kenkadang kasi la can tido dalam bilik pastu yang pompuan tido luar ramai ramai sambil layan drama korea.


Time cuti sekolah jerla riuh rumah ni. Bila masing masing dah balik hostel balik tempat kerja sepi kejap. Tula pros n cons beradik pompuan ramai ni.

Pengalaman pertama masuk hospital



2 minggu lepas, aku balik kampung cuti sekolah Seminggu pertengahan penggal kedua. seminggu sebelum tu aku pergi jaga UPSR. Habis je jaga kami pengawas UPSR terus turun ke bandar dan balik kampung. Flight aku hari sabtu pagi. Malam jumaat tu aku sempat lagi ngan gumbiranya berGDO ngan kawan-kawan yang sama sama mengawas exam.



Kami pergi window shopping, pastu main boling lawan acah acah wakil sekolah masing masing pastu tengok midnight movie citer Train To Busan.


Sampai je Ganu petang sabtu tu aku sihat walafiat lagi. Start lepas maghrib aku rasa lain macam je lemah badan pastu rasa nak demam. Makan pon aku tak lalu. Keesokan harinya badan aku makin panas sampai mata pon rasa pedih. Ayoh ajak aku gi klinik tapi aku tak nak sebab kat umah dah ada ubat demam. Lagipon aku malas nak tunggu turn lama lama di klinik pastu jumpa doktornya sekejap je. Sarkastiknya aku kan.


Selalunya masa aku berjauan dari family aku handle sendiri je bab sakit demam ni. Rehat minum air banyak banyak tapi jarang aku telan ubat pastu nanti baik la ngan sendirinya. Tapi demam kali ni lain macam betol. Even aku minum air makan ubat pon still tak kebah demam aku. Makin worst jadinya. Makan tak lalu makin lemah siap muntah muntah.


Malam tu ayoh bawak aku gi klinik. Menggigil gigil cerita kat doktor pastu doktor kasi inject ubat tahan muntah. Lepas keluar dari bilik doktor terus aku termuntah. Sempat la aku gi toilet. Hurmmm melayang 80 hengget dapat ubat macam macam. Yang aku makan ubat demam je.


Keesokan harinya dH hari senin. Tak jugak baik demam aku. Ayoh siap basahkan kepala aku ngan air kangkung sebb badan makin panas. Malam tu family paksa aku gi hospital tapi aku tak mau sebab selalunya demam aku tak lama nanti baik sendiri. Dah tengah malam aku jadi makin worst. Terus aku rasa kena gi spital ni. Ayoh bawak aku gi hospital Hulu dia tak bawak ke hospital bandar sebab kompem ramai. Kat hulu kurang sket orang.


Sampai jE hospital aku tunggu giliran  dalam kereta je. Adik aku yang uruskan pendaftaran. Bila nama aku dipanggil baru aku masuk dalam. Tu pon dah pukul 2 pagi. Doktor soal siasat aku pastu cek suhu, tekanan darah semua. Giler tinggi suhu 38! Doc suspek aku denggi atau kencing tikus. pastuaku kena masuk air dalam badan. Kasi aku makan ubat demam. Pastu masukkan jugak ubat gastrik dalam badan. First time dalam hidup aku kena masuk air. Dah tangan serabut ngan wayar kena pulak pergi amek air kencing.


Ohoii cemana nak kencing ngan wayar air bagai ni??


Pedih rasa kena masuk tiub ni. 


Renyah nyer aku rasa time tu. Pastu cuak bila tengok darah masuk dalam tiub salur air tu. Ahh sudah. Cemana ni?


Pastu aku pon tertidur je kat bed hospital tu. Sedar sedar bila adik ngan ayoh kejut aku gitau dorang nak balik dulu. Dah subuh dah. Ayoh tanya doktor tadi gitau aku kena tahan ward. Dorang balik dulu la nanti siang datang lagi.


Huaaaaa..! Jangan tinggal kiter sorang!


Lepas air dalam botol tu habis aku ingatkan dah boleh cabut wayar tu. Sekali nurse gantikan ngan botol air baru laaaa.. alahaii.. pastu aku dibawa naik kerusi roda dan ditolak masuk kedalam ward. First time woooo naik wheelchair. Dok tau nak sukaang atau nak sedih time tu. HAHAHAHHA.. aku dapat katil hujung sekali. pastu nurse datang bagi penerangan dan tolong aku tukar pakaian pakai baju hospital. Bukan aku tak boleh nak pakai baju sendiri cuma wayar air tu yang kacau. Kang tercabut wayar tu tak pepasal kena cucuk lain.


Aku rasa macam renyah giler nak kena bawak wayar air tu kemana mana. Gi solat pon nak kena bawak. Aku solat duduk atas kerusi je. Nasib dah pernah praktis solat orang sakit time eksiden motor dulu. Lepas solat aku gi basahkan badan je sebab aku datang sehelai sepinggan. Henfon pon aku tak bawak. rasa bertenaga sket lepas mandi.


Darah dah masuk dalam saluran air. 

Siap mandi ala kadar tu kami diberi sarapan mee goreng ngan air teh. Aku makan beberapa sudu je sebab tak lalu makan walaupon mee tu sedap. Tak lama lepas tu aku rasa lain macam je. Badan aku rasa sejuk gilerrrr dan mula menggigil gigil sampai menggeletar seluruh badan dan terkacip kacip gigi. Pada masa tu aku pikir aku nak mati dah rasanya. Mungkin malaikat maut sedang mencabut nyawa aku. Aku cuba calm down dan bernafas ngan normal tapi nafas aku mendengus dan bernafas ngan laju giler.


Seriusly aku cuak!


Tak pernah selama aku hidup sendiri ni kena demam sampai teruk macam tu sekali.


Aku minta tolong penjaga katil sebelah panggilkan nurse. Dia pon cuak tengok aku menggeletar sensorang atas katil tu. Nurse pon datang bawak selimut satu lagi dan selimutkan aku ngan 2 selimut still aku menggeletar kesejukan sampai cramp kaki dan otot perut. Nurse tolong urut urut kaki aku sebab dah cramp dan gitau demam aku datang balik suhu makin naik masa tu.


Patutlah aku menggeletar macam orang kena sawan. Aku syak mungkin suhu time tu tinggi giler sampai 40 agaknya.


Lama jugak la aku meggeletar tu sampailah aku tertidur. Bila bangun tengok rasa lamanya masa berlalu. Dalam otak pikir macam macam. Aku okey je baring atas bed hospital. Aku anggap macam duk hostel jela. Baring tenung syiling tengok keluar. Nasib dapat katil hujung sekali tepi tingkap.


Tak lama lepastu mak aku datang ngan barang barang dan makanan. Eh eh tetibe ayoh plak muncul kat tepi tingkap ngan adik aku. Disebabkan bukan masa melawat kan so mak aku jerla boleh masuk. Ayoh tengok anak dia ni dari tingkap jerla. Lepstu ayoh balik tinggal mak untuk jaga aku.


Bila mak aku datang bawak barang mandian semua barulah aku boleh g mandi. Sekali aku tengok orang keluar tandas ada yang tak bawak wayar  botol air pon. Ngam pulak katil aku tu dekat ngan tandas dan surau. Boleh usyar orang lalu lalang.  aku pon apalagi dah tau boleh cabut wayar terus mintak nurse buat macam tu jugak. Nurse tutup saluran darah tu ngan penutup dan buang sekejap tiub air.

YAHOOOO!

Aku rasa lega sekejap. Doh bakpe dok kabor boleh buang gitu masa aku tukar baju dan solat pagi tadi. Takde la terkial kial aku nak jaga botol tu  pastu cuak plak darah keluar masuk tiub. Gi mandi mak aku tolong jugak. Baju hospital ni besr menggelebeh pastu dia bagi kain. Bukannya seluar. Tak pandai aku nak ikat cemana kasi kemas sebab kain tu besar. Aku buat asal tak londeh sudah la.


Kena bawa botol ni kemana mana

Tak lama lepas tu nurse datang ambil darah, cek suhu pastu ambil tekanan darah dan oksigen. Hurmmm rendahnya. Pastu kasi aku makan ubat. Masukkan antibiotik melalui saluran tiub air. Masa antibiotik tu dicucuk aku boleh rasa ada something masuk dalam salur darah aku. Pedih la jugak rasa dia. Pastu doktor pulak datang. Cantik dan ayu doktor ni. Muda lagi. Sekali lagi kena soal siasat.


Aku rasa sume nurse kat ward tu tahu aku ni cikgu dari pedalaman sarawak. Kalau dorang datang rawat aku mesti ada je tanya pasal sekolah. Bila aku citer mesti reaction dorang wohaaaa! Unbelievable. Cenggitu la rupanya.



Duduk kat katil lepak lepak ngan mak aku sambil pikir punca aku jadi gini. Kalau betol kena kencing tikus..aku tatau mana datangnya sebab seminggu sebelum cuti aku gi jaga upsr kt sekolah lain tinggal di sana 5 hari. Pastu singgah bermalam pulak kat sekolab lain lagi yang jadi pusat bilik kebal. Sebelum balik ganu kena singgah lagi kat miri semalaman. Pokoknya aku sihat walafiat pada waktu tu dan terus jatuh sakit beberapa jam lepas sampai ke rumah di ganu.


Petangnya pulak family aku datang melawat. Riuh la dalam wad tu. Tapi aku tak larat giler nak bersembang lama. Aku baring je pastu tertidur. Mak aku la layan family family yang datang. Malamnya pulak adik aku take turn jaga. Sebelom sebelom ni aku banyak dengar cerita scary berkaitan hospital. Bila dh rasa sendiri aku rasa macam duk hostel jer. Tidur nyenyak la jugak. Adik aku pon berhimpit jugak naik tidur sekatil ngan aku. Tak sanggup plak aku nak bior dia tidur kat kerusi.



Esoknya awal awal pagi lagi nurse mai kejut aku untuk cek suhu, tekanan darah , masukkan antibiotik dan ambil darah. Suhu masih tinggi dan tekanan darah rendah sangat. Sampel air kencing pon diambil jugak. Aku masih tak lalu makan pada hari ni. Masih lemah. pada waktu melawat family datang dan ada yang take turn jaga aku.



Dah khamis aku still di hospital melalui rutin yang sama. Kali ni nurse masukkan antibiotik baru. Aku dapat rasa kelainan dia bila nurse cucuk wayar tu terus aku tanya. Mungkin antibiotik baru ni lagi power kesan dia sampai kencing pon bau antibiotik.
Petang tu nurse datang check jantung. Letak wayar wayar di dada aku dan ada satu mesin bacaan. Mungkin jantung aku lemah sangat sebab setiap kali ambil tekanan darah mesti bacaan rendah. Dalam kepala aku duk pikir adakah virus dah serang jantung aku?


Hari jumaat still di hospital. Aku mulai bosan. Buku yang adik aku bawak pon dah habis aku baca. Keep wondering bila aku dapat balik rumah. ? Teruk sangat ke penyakit aku ni? esok dah sabtu. Flight aku untuk balik Sarawak. Aku dah inform GB dan warga sekolah aku tak dapat balik  pada masa yang ditetapkan. Ntah bila aku dapat balik bertugas. Cuti sekolah seminggu tak sempat aku nikmati. Hanya dihabiskan di hospital jer.


Kena makan 3 jenis ubat ni sepanjang di wad. Yang air dalam cawan tu paling aku tak suka. Huhuhuhu..seksanya makan ubat.



Pagi jumaat tu aku tanya lagi doktor bila aku boleh balik. Doktor pon tak pasti lagi. Kena tunggu result darah keluar dulu. Pagi tu mak aku pulak take turn jaga menggantikan adik aku yang nurse. Balik bercuti tapi kena jugak datang hospital jaga kakak. Malam tu adik aku citer dia ada dengar nurse sembang guna bahasa hospital dia faham la istilah istilah dorang. Gitau aku mungkin positif kencing tikus. Terus malam tu tak lena tidur aku. Hahahahaa..


Pakat gantung botol time gi bersembang ngan pesakit pesakit dalam wad tu. Dah kena usung sekali kan. 


Habis 1 buku ni aku baca. Bosan giler dalam wad. Dah la tv tak on.



Kembang tangan aku masuk air. Pastu nurse cabut wayar pasang kat tangan kanan plak. Sepanjang duk sana 3 tempat kena cucuk masuk wayar air. Kalau tak silap aku 8 botol kot air masuk dalam badan. Merasalah aku gemok sebetar. Badan mengembang. 





Tengah hari jumaat nurse bawak berita gumbira gitau aku dah boleh balik. Yahoooo! Terus aku call ayoh suh mai ambil lepas solat jumaat. Mak pulak settlekan GL aku untuk urusan bil hospital. So dah guna GL dapat FOC jela. Baru aku tahu betapa pentingnya kakros selalu suruh updates HRMIS. boleh dapat GL melalui HRMis.


Leganya aku rasa bila wayar air dah cabut. Tak perlu lagi makan ubat hospital. TapI antibiotic still kena makan sampai habis. Kalini bukan melalui wayar air tapi pil.bapak besar pil tu. Aku makan siap potong 4 lagi. Tak celuih aku nak makan 1 biji sekaligus. Yang tak bestnya makan antibiotik ni bila kencing bau kuat sangat antibiotik. Kena makan setiap 8 jam.

Aku bersyukur sangat sangat sangat sebab jatuh sakit time aku berada di ganu. So family ada untuk jaga aku. Family ada untuk datang melawat aku. Family ada untuk teman aku di hospital. Bayangkan kalau aku sakit di pedalaman. Cemana aku nak gi hospital, siapa nak jaga aku nanti, siapa nak tolong teman, dan macam macam lagi. Allah maha adil kan.

Sepanjang duk hospital banyak perkara baru aku belajar. Dah nama pon 1st time ke masuk wad so kalau aku curious about something aku akab terus tanya nurse. Bagus betol semua nurse kat hospital ni. Cucuk salur darah aku pon tak silap dan tak menyakitkan. Pastu layan soalan soalan aku. Pokoknya okeylah nurse hospital ni.

Lagi 1 nak pesan kalau sewaktu sakit kalau korang masih waras please la gi solat. Ada beberapa cara solat orang sakit. Kat hospital aku masuk tu ada disediakan ruang solat dalam wad dan ada risalah cara solat orang sakit.

Lepas keluar dari hospital family aku sangat tekankan soal minum air masak banyak banyak dan kurang minum ais. Setiap kali kencing aku akan make sure air kencing aku jernih.kalau tak maksudnya aku kurang minum air lah tu.

Tu jerla pengalaman aku nak share semasa aku masuk spital. Tak sanggup dah nak masuk lagi.

Tuesday, August 30, 2016

Salah suku kata



Setiap ahad, kakros akan pergi ke gereja. Balik tu kakros ada cerita pasal anak murid prasekolah yang pergi gereja.

Ada satu sesi budak budak perlu ke depan untuk bercakap atau beri ucapan.

Di akhir ucapan budak prasekolah tu cakap "Kesian, terima kasih".

Adoyaiii..HAHAHAHAHAA...
Terbalik suku kata nak oiiiii...! kan dah jadi lain maksudnya.



Saturday, August 27, 2016

Tab

Assalamualaikum...

Awal minggu ni kami warga pendidik sarawak dah menerima tablet huawei sorang satu. Katanya hadiah kerajaan sempena hari guru. Ada jugak yang kata sempena BN menang pilihanraya di Sarawak tahun ni. Ntah ler mana satu yang betol. Papepon....

Terima kasih bebanyak lah yek..



So sekarang ni aku duk menaip entry pakai tab ni la. Tekial kial aku nak tekan huruf. Yang bestnya tab ni adalah dapat tarik tenet laju la sket. Selalunya berejam aku nak tunggu download worksheets untuk anak murid.

Tak boleh puji sangat bab tenet ni. Kang puji tetibe pulak tenet ni meragam.

Harap harap dengan wujudnya tab ni dapatlah aku download bahan bahan untuk anak murid aku ni ngan riang gumbira. Sap sap soi je dah siap cari bahan. Terutama untuk tunjukkan maksud vocab. Kang aku cerita je pakai ailio dorang kurang faham. Kalo ada gambor ni fahamlah siket. Insha allah...


Thursday, August 25, 2016

Misteri dalam dinding


Assalamualaikum...


Pernah jugak beberapa kali rumah kami black out pada waktu malam. Nasib baik waktu malam di LJ ni sejuk kiranya kalau tak pasang kipas pon tak pe masih boleh tidur. Cuma rasa sunyi sepi la tanpa bunyi kipas.

Pernah suatu malam, seluruh sekolah tak de letrik. Waktu tu jugak hujan renyai renyai dan kedengaran bunyi serangga, bunyi katak dan anjing menyalak..mungkin sedang mengawan.

Dalam pukul 3 pagi macam tu tetiba aku dengar sesuatu mencakar cakar dinding..dekat betol ngan telinga aku ni..ah sudahhh.. dalam hati dah cuak dah ni. Mulut terkumat kamit baca ayat ayat quran.. dah lah sunyi sepi jadi bunyi cakaran tu jelas kedengaran.. aku beranikan diri ketuk dinding dengan harapan bunyi tu hilang. Tapi tak. Dia stop kejap je pastu datang balik bunyi tu. Dah lah esok aku ada kelas awal pagi.. naya aku macam ni kalau tak dapat tidoq.. aku alih posisi tidur menjauhi dinding dan tutup telinga ngan bantal. Nak tak nak aku kena jugak tido malam ni dan aku terlena sampai subuh.. legaaa..

Keesokan malamnya letrik dah berfungsi macam biasa. Sekali lagi aku terjaga tengah malam terdengar bunyi cakaran..kalini aku tengok jam dah pukul 4 lebih macam tu.. aku ketuk ketuk dinding. Tak pedulik dah aku kalau kaksa kat bilik sebelah terjaga. Namun bunyi tu hilang sekejap jer. Dan sampai ke siang aku tak boleh tidur.


Lepas solat subuh aku rajinkan diri gosok baju sementara tunggu turn nak mandi..time aku tengah iron baju tu tibe tibe dengar bunyi cakaran tu. Otak aku ligat berfikir camne nak kasi settle bunyi tu..kalau lama lama dibiarkan aku takut nanti tembus dinding bilik ni kang. Aku pon ambik iron yang panas tu tekapkan ke dinding. Bukak kepada suhu paling maksimum dengan harapan benda yang dalam dinding tu akan kepanasan. Tudiaaaa..sampai melekat bentuk iron kat dinding tu dek kerana panas sangat.

Aku duk risau beberapa hari nanti aku akan gi kursus. Takut pulak nanti benda tu rancak duk cakar dinding tak pepasal balik dari kursus nanti tengok dinding dah berlubang. Alhamdulillah lepas je aku panaskan dinding tu adegan cakar mencakar tu dah tak muncul..

Sampai sekarang aku tak tau haiwan apa duk cakar cakar dalam dinding tu..


Sunday, July 24, 2016

Tahajjud







He knows that i am lonely, 
So He wakes me up in the middle of the night, 
To hear everything. 






Sunday, June 26, 2016

Memori ramadhan

Assalamualaikum...

Tahun ni masuk tahun kedua aku di LJ. Walaupon zaman maktab dah lama berlalu.. tapi masihs egar diingatan macam mana keadaan dan situasi sambut ramadhan di maktab bersama kawan kawan junior dan senior.. part yang tak leh nak move on adalah bila tiba waktu berbuka posa dan teraweh.

Kat sini bila masuk jer waktu berbuka aku cuma minum air dan makan kurma.. sama macam masa berbuka di surau maktab.. lepas solat maghrib baru kami makan nasi.. yang ni aku masih amalkan bila di LJ..

Cuma part paling aku sedih bila tadarus sorang sorang. Dulu sementara tunggu nak masuk wasuk waktu isyak kami akan tadarus ikut kumpulan usrah..khatam quran beramai ramai.. bila sorang sorang ni kena kuat semangat nak ngaji sendiri. Kenkadang ada ayat yang aku konpius cara bacaan dia pastu tatau nak tanya sapa..

Lagi 1 yang paling sedih bila time teraweh.. pernah satu malam aku balik dari kelas malam sains tahun 6..aku melintasi umah cikgu cikgu lelaki islam.. terdengar dorang teraweh berjemaah.. sayu je hati rasa bila mengenangkan kena teraweh sendirian dah 2 tahun.

Kalo bab sahur pulak alhamdulillah tuhan kejutkan aku dan selalunya aku makan kurma ngan air kosong je sahur. Teringat dulu kat maktab time sahur jiran jiran bilik sebelah mai ketuk pintu suruh bangun sahur..pastu berjumpa ngan jiran jiran di water cooler untuk ambil air panas buat milo atau shake herbalife..


Kenangan jer semua tu... harap dapat jumpa lagi ramadhan tahun depan.. insha allah...jika dipanjangkan usia.

Thursday, June 9, 2016

Dohnut

Assalamualaikum...

Harini dah masuk hari keempat bulan puasa. Untuk juadah kuih berbuka tadi aku try buat donut hasil resepi daripada kakros. Happy giler hakak rasa bila cobaan membuat kali ni berjaya.. yahooo..!!!

Pehal aku happy sangat??

Citer dia macam ni. Semasa eksperimen melihat mikroorganisma bernafas untuk topik sains tahun 6.. aku ajak la murid murid buat donut hasil resepi melalui goolgle jer. Sebelum tu aku ada jugak tanya kakros camne nak buat. Memandangkan aku bawak murid murid buat masa waktu sekolah.. so tak dapatlah kakros tunjuk ajar.


Nak dijadikan konklusi..adunan yang aku buat tak naik naik. Camne nak tengok mikroorganisma bernafas. Dah tak naik satu hal. Aku bantai buat jugak adunan tu membentuk donut dan goreng. Keras giler oiii sampai anak murid aku sendiri komplen.


Ticer tak pandai buat donut latu.

Sentap ticer okey. Hahahaha.. hasil siasatan aku melalui step step masa buat donut tu maybe sebab yis tu mati  kena air terlampau suam..sebab mustahil la kan tak naik langsung.


So tadi aku buat balik pakai bahan bahan yang sama macam aku buat sebelum ni. Alangkah gumbiranya bila lihat doh aku mengembang.!




Gebu gebas uolssss..

Thanks kakros ajarkan buat donut. Ni antara resepi yang aku belajar dari LJ. Practice make perfect. Right?? Hehehe..



Wednesday, June 1, 2016

Ada aku kesah?


Assalamualaikum..

Bertemu lagi kita di laman blog yang makin sendu ni. Jangan ingat blog ni akan terus sepi. Aku akan usaha jugak share something ngan kamu pape yang aku rasa bermanfaat untuk di share. Insha allah..

Orite guysss... kali ni nak share 1 buku best untuk.motivasi kendiri yang makin lemau. Hahahahha.. jenis aku bila aku rasa down aku lebih suka lepak dalam bilik sambil baca buku motivasi.

Buku kali ni opkos hasil tulisan motivator kesukaan aku tak lain dan tak bukaann...tadaaaa!!!dr.hmTuah. hehehe..



Tajuk buku : Ada Aku Kesah?
Penulis : Dr. HM Tuah Islandar alhaj
Terbitan : Karangkraf
Harga : RM12.90

Melalui buku ni macam maca ilmu kita boleh dapat bukan saja pasal motivasi. Bila baca buku ni aki rasa macam penulis tu tengah bercakap ngan kita. Bacaan santai jer. Ayat tak perlu gramatis sangat dan bunga bunga.

Salah satu ilmu aku dapat.. untuk mengelakkan diri daripada terkena sihir atau santau selalulah amalkan baca surah al-falak. Bila aku chek terjemahan surah ni haa aa lah ada diceritakan tentang tu.

Dan aku jugak kagum ngan kisah sepasang suami isteri yang dah tua datang pesta buku borong banyak buku untuk dibaca oleg mereka. Bukan untuk anak cucu. Sampai ke tua suka membaca woo..amaze.

So, apa tunggu lagi.. Pi beli lekaih buku ni dan buku buku karya beliau. Murah ja mampu milik. Tak rugi kalo korang baca.


"Orang yang banyak musafir jiwanya tidak miskin-dr.Tuah"


Sunday, May 22, 2016

Tragedi 16 Mei

Tarikh 16 mei selaluya sekolah akan adakan sambutan hari guru tapi di LJ kami tangguh sambutan sebab murid murid sedang menduduki peperiksaan pada masa tu. Memandangkan senin ni baru nak sambut so kita bergambor sesaje jela ngan murid murid dan guru.




Pada malamnya pulak, semua staff ada meeting sampai lebih kurang pukul 10.45 malam. Habis meeting aku kaksa dan kakros pon balik la rumah. Salin pakaian lepak landing depan tv. Kakros pulak nak masak megi sebab meeting lama sangat lapor pulak. Dalam 10-15 minit dah kami kat dalam rumah.

Tetiba...

Kaksa dari dapur nak ke ruang tamu tunjuk kat tingkap rumah sambil jerit ular! Aku masa tu landing kat kerusi tengok tv. Ya rabbi!!! Ada ular kat tingkap umah kami weiiii..!



Berlari aku ke dapur. Kami 3 orang stuck kat dapur sebab ular tu kat tingkap ruang tamu. Menggeletar seluruh badan. Aku ngan kakros jerit panggil cikgu cikgu laki sebelah rumah.

Cikgu eddy! Harisson! Ada ular!

Bila dorang dahh kat luar rumah dah time tu. Tak dapat masuk rumah sebab lepas balik meeting tadi aku dah kunci pintu. Pulak dahhh... kalo tak bukak pintu camne dorang nak masuk. Ular dalam rumah bersama kami..

Nak tak nak kena jugak bukak pintu tu. So aku tawakal jela sambil terketaq ketaq jalan slow slow pi bukak pintu sambil kaksa dan kakros tengok pergerakan ular tu. Dah bukak kunci berlari la aku ke dapur.

Ketaq giler weiiii...

Cikgu laki dah ramai kat laur satu hal pulak aku nak cari tudung kepala. Bantai jer amek tuala dapur tutup kepala. Dorang suruh kami 3 keluar. Sekali kaksa dah berjaya keluar tinggal lah aku ngan kakros masih dalam rumah. Penakut betol kami 2 orang ni..

Cikgu harison pon masuk rumah. Ingatkan nak selamatkan kami tetiba dia bawak keluar fon ambil gambar ular. Ciss..kuang asam betol.. hahahahahaha...

Nampak macam ular tu tak bergerak kami pon pecut berlari keluar rumah ngan tak pakai selipar pergi umah kaksadie. Hal hal tangkap dan bunuh tu kami serah pada yang lelaki. Dah settle baru kami balik rumah.


Besaq nya ulaqq! Dah la itam. Berkilat pulak tu. Huaaaaa...

Balik je rumah nak tidoq pulak 1 hal. Asal nak tutup mata jer terbayang. Lama jugak lah sampai aku tertido sendiri. Aku kan biasa terjaga tengah malam. Walaupon rasa nak terkencing terpaksa aku tahan je tak berani nak limpas ruang tamu. Kaksa ngan kakros pon gitau dorang payah betol nak tido malam tu.

Keesokan paginya. Kaksa biasa akan keluar pergi kejut budak dalam pukul 5.30 5.45 macam tu. Pagi tu dia bukak pintu rumah macam biasa la. Pastu dah keluar nak tutup pintu semula, sekali tengok atas tingap atas pintu tudiaaaaaaaa... ada ulaq lagi. Aku tak dapat bayang kalo ular tu jatuh time tutup pintu tu. Huaaaaaaa... kaksa tutup cepat cepat jalan slow slow pi bagitau abang man kebetulan dorang terjumpa tengah jalan.

Macam ni dialog kaksa ngan bangman.

'Man, tau kau pasal ular masuk umah kami semalam?'
'Haa aa..ada dorang citer malam tadi'
'Ada lagi sekor kat umah tu pagi ni'
'Ha??!! Kat mana?!'



Ko faham tak dengan slumber jer kaksa gitau abangman pasal.ada ular kat umah. Tak jerit jerit macam aku ngan kakros. Hahahahaha.. kalau aku la dah jerit jerit menggelabah dah masa tu.

So pergilah dorang ke rumah pastu panggil cg eddy sebelah tu. Tanjat ckgu harison bukak pintu nampak ular. Pintu rumah kami sebelah menyebelah jer.

Time tu dah subuh aku dengar suara kaksa kat luar rumah. Bilik aku tepi sekali dekat ngan pintu. Sekali kaksa pesan dari luar rumah.

' azi, jangan keluar bilik'
'Kaksa..kenapa?'
'Ada lagi ular kat luar'
'Ha! Kaksaaaaaa..' (dah start menggelabah)

Dengan patuhnya aku duk dalam bilik sambil otak berpikir macam-macam. Orang kat luar rumah sedang usaha bunuh ular tu. Dorang cakap sama besar sama kaler macam semalam punya. Lagilah aku ketaq.

Tak habis habis aku panggil kaksa kat luar. Tanya perkembangan sampailah dorang gitau okey dah selamat dibunuh.

Sekali kaakros keluar dari bilik dia tengok kat atas pintu ekor ular terjuntai.. menjerit la dia.. aaaaaaaa!!

Sekali cg yahya gitau dari luar rumah ' sudah matai (mati dalam bahasa iban). Hahahaha..


Dengar suara kakros baru aku berani keluar bilik. Sekali tengok depan pintu. Tuudiaaaaa.. berciciran darah ular. Bangkai ular aku tak sempat tengok dah simpan masuk plastik. Kuat betol bau darah ular. So bermulalah sesi soal menyoal macam mana ada kat situ, bila dia masuk, dan sebagainya.

Pagi tu dah la kalut nak gi sekolah.. satu hal pulak solat subuh lewat sebab tak berani nak keluar bilik. Settlekan dulu bersihkan darah ular baru bersiap gi sekolah macam biasa.

Lepas kejadian tu asal balik rumah je mata kami akan melilau sekeliling pelusuk rumah. Dan aku tak berani nak balik rumah sensorang. Petang tu jugak kami buat operasi tutup segala lubang di rumah.

Dan masih trauma sampai la sekarang. Nasib baik aku gi kem motivasi so dapatlah kurangkan sikit trauma kat rumah tu. Bila duk rumah especially kat ruang tamu memang terbayang bayang ular dekat tinkap.

Dulu aku pernah trauma kena nightmare hantu tapi yang kes ular ni lahi seram berganda ganda. Dia jadi fobia trauma bila kejadian ni berlaku dalam selang 6 jam macam tu ada 2 ekor ular kat tingkap rumah. Memag tingkap rumah kami ada ruang udara yang agak luas la muat untuk badan ular sebesar tu. Dan kemungkinan yang malam tu yang dibunuh pasangan kepada yang datang pada pagi tu. Cikgu cikgu ni bercerita maybe dorang nak dating kat tingkap tu tapi tak kesampaian akhirnya terbunuh di tingkap. 

Alhamdulillah kami semua selamat. Walaupon masih fobia sampai tahap dengar cicak jalan pon terus meremang rasanya. Bila duk dalam hutan ni memang tak dapat lari dari kena macam ni. Tambah pulak rumah kami paling hujung tepi hutan. 

Sama sama berdoa jerla dan berjaga jaga agar semuanya selamat dan dilindungi Allah. Itulah prngalaman palings seram setakat aku di LJ pada tarikh hariguru. Kuang asam betol dorang cakap hadiah hari guru. Cissss... hahahahaha...


Tuesday, May 10, 2016

Tak guna datang sekolah



Suatu hari sedang aku sibuk siapkan soalan ujian pertengahan tahun di bilik guru, aku terdengar ada suara budak menangis. Terus aku pergi ke asrama lelaki dan alangkah tanjatnya tengok keadaan asrama berselerak. Tak jadi niat aku nak marah budak yang buat kawan dia menangis tadi. Bior jer dia senyap sendiri. Malas cikgu  ak pujuk.


Tujuan aku beraliih pada almari pakaian dorang. Mula mula aku tengok almari murid tahap 1.

Ohmeng!

Main gumpal jer baju baju tak tau dah bersih ke idok lagi. Kasut tuala semua dalam tu. Apalagi, aku panggil dorang kelurkan semua pakaian tu suruh lipat. Tak tahu lipat, aku ajar lah cara paling simple sebab aku pon lipat dengan cara mudah. Ada tutorial aku pernah buat kat dalam blog ni. Pandailah godek sendiri.


Semua almari macam tu termasuk yang darjah 6 jugak. Aku paksa kemas. Ada sorang budak ni memberontak bila aku suruh lipat pakaian dia. Dah la pakaian banyak pastu style lempor sumbat dalam almari. Aku keluarkan semua.. hahahaha..


Sekali dia membebel dalam bahasa kenyah. Dont worry walaupon aku tak faham akan ada murid yang tolong translate.


Dia cakap "tak guna datang sekolah"..


lucu giler pe kaitan lipat baju ngan tak guna datang sekolah..

dia ambil baju dan lipat. Aku suruh dia lipat semula sebab dia lipat baju tapi tak terbalikkan baju dengan betul. Aku paksa dia buat sampai betul. Eh eh dah lipat betul betul dia main lempor pulok dalam almari.. tak guna la ko lipat elok elok tadi. Aku ambil balik suruh lipat semula.. paksa dia kemas betol betol dalam almari..


Dan akhirnya lipat baju pon dah betol dan almari pon dah hurmmm.... boleh lah dikatakan kemas.


Pastu aku tanya dia balik..

 tak guna ke datang sekolah? Tau dah kan lipat baju elok elok? Haaaaa... Sebab tak pandai lah cikgu nak ajar kamu sampai pandai.


Dia pon senyum senyum tersengih sengih..


Itula budak budak. Nak memberontak rasa diri gengster lah sangat. Ko tak tau cikgu ko ni lagi gengster.

Settle hal di asrama aku balik semula ke bilik guru tutup laptop balik rumah  berehat..lelah bertarung ngan budak budak.. tak jadi siapkan soalan ujian. Cissss...


Wednesday, May 4, 2016

Road to Kapit (sambungan)

Assalamualaikum....

hye semua.. baiklah, kali ni kita sambung lagi perjalanan kita di kapit untuk hari-hari seterusnya. Malas nak buat banyak banyak part nanti sampai tahap malas nak update bila line tenet slow.


Hari berikutnya, pepagi lagi ecah ngan moknik bawak aku gi makan roti canai goreng yang dorang gembar gemburkan selama ini. Kan kemaren aku sampai kapit hari dah petang. lengang jer tempat tu. Sekali aku keluar pepagi nak gi makan..homang aihhhhh ramai betol manusia kapit ni. sesak oiii. Dah la hotel kami mengadap pasar. Kebetulan pulak pagi tu hujan. Gigih jugak redah nak gi makan roti canai goreng kat Gelanggang Kenyalang (dorang panggil GK).

Moknik ngan ecah nak oder roti canai dekat kedai dorang selalu makan. sekali roti canai dah habis. So oder kedai lain tapi roti canai goreng kosong jer. Okey, komen aku lepas makan roti canai ni hurmmmmmm rasa dia macam makan karipap kulit luaran dia tu cicah ngan kuah kari.


Ecah kata roti canai telur  lagi sedap. Esok lah makan lagi sekali tapi kena gi awal.

Lepas makan kami gi beli tiket bot ekspress sebab tak mau jadi kes macam kemaren. Hahahaha.. Kali ni pilih seat first class seat tepi tingkap senang nanti kakak nak tengok kawasan.


Lepastu Ecah bawak aku ngan moknik pergi melawat sekolah dia. Terigin jugak aku nak melawat sekolah kawan-kawan. Nampak sekolah Eri dalam perjalanan ke sana.

Pemandangan sekolah ecah. Sekolah tepi sungai atas bukit. Dah lah terpisah blok akademik dia. jenuh nak kabat bukit nak gi kelas.

Lepas zohor kami gerak gi mandi air terjun. Kebetulan arini 1 mei cuti hari pekerja boleh la jadikan ala-ala celebrate cuti labour day. Kemain lagi ecah siap pinjam life jacket lagi untuk kami. Hahahaha...

Lucu la trecking pakai life jacket.  Hahahahaha....






Dah petang, balik hotel rehat jap pastu keluar gi tengok sunset Kapit. Cantik betol pemandangan kat kapit. Memang sangat nature dan sesuai lah ngan Ecah duk sana. Dia memang suka nature nature ni. Itulah Allah kan maha mengetahui apa yang sesuai dengan hambanya.

Sunset in Kapit.



Lepas magrib kami dinner kat open air, tempat lepak geng geng kapit. Makan sana teringat lepak malam-malam makan kat downtown cheras. Sekarang downtown dah tak de dah. Sempatlah jugak kami budak budak ipik jalan kaki jer lepak sana.

Tengah duk makan situ tetibe naim mai. Tau je naim ni kami makan tang mana. Hahahaha.. Lepak ngan naim sembang-sembang sampai kat kedai tu tinggal kami jer. pastu balik hotel. Rehat.


Hari berikutnya pepagi lagi Ecah kerahkan aku bangun ikut dia balik rumah hantar kereta tukar ngan motor. Otai betol ecah suruh aku naik motor tak pakai helmet oiiii... Dia pakai, aku tak pakai. Lama aku tak naik motor. Lalu jalan Kapit yang berliku liku turun naik bukit. Ecah break mengejut pangggg kepala terhantuk kat helmet. Kuang asam betoii ecah... Pastu masuk bandar pon tak pakai helmet. Tapi tak de pulak aku nampak sorang pon polis kat Kapit tu. Fuhhhh selamat...


Sekali lagi kami breakfast kat GK. Kali ni ada rezki aku nak merasa roti canai telur Ecah tu. Tudiaaa aihhh.. Lain benor roti canai telur ni.

Kakak belakang photoboom gambor kami. Adeiiiii..

Taraaaaa.... Roti canai goreng telur. Rangup oiiii...Okey, komen aku hurmmmmm... Luaran dia macam kulit karipap pastu dalaman dia makan makan murtabak.


Lepas makan teman ecah gi beli Pezzo. Baru bukak pezzo kat Kapit. Ko jangan main main kata Kapit tak maju. Hahahahaha.. Ada pezzo okey kat sana.

 Kemainnn ecah heppy nak beli pezzo. Aku beli jugak satu slice untuk buat bekal makan atas bot.

Sempat jenjalan kat pekan singgah sebentar kat kapit town. Kat situ ada funfair, jualan dan ada jugak orang jual pakaian tradisional iban.


Kejap je kami gi sana. Pastu gi antor moknik nak balik sekolah dia dah. Sekolah moknik pedalaman p3. Kena naik bot ekspress dati kapit pastu berenti dekat waf dan naik perahu pulak untuk ke sekolah.


Kawan moknik balik semenanjung bawak cream puff. Sedap maiiii..

Sedang duk makan-makan tetibe bot moknik bergerak. Berlari moknik sambil makan cream puff kejor bot dia. Nanar sungguh laaa...


Moknik tengah kalut call member dia dalam bot.

Rupa-rupanya bot dia gerak gi isi minyak jap derrrr ..Cissss.. Hahahahahaha...


Pakcik ni duk panggil-panggil aku suh ambil gambor dia. Nah.. Achik. saya up gambor achik kat blog saya naaaaa...

Bye bye moknik. Jumpa lagi nanti.






Tinkiu ecah berjaya bawak aku datang kapit. Orang last hantar aku keluar dari Kapit. to ecah.. Duk kat sana leklok naaaa... Jangan lupa pasang side mirror motor.  =P


Peringatan untuk kenkawan yang nak gi Kapit lepas ni. JANGAN BAWAK BEG TROLI. Better bawak bagpack / sandang. Ya rabbi... Seram weii nak angkut beg ni nak bawak masuk dalam bot. Dah la kena turun tangga tinggi pastu antara tangga tu ngan tepi bot ada gap. Kena melangkah sambil pegang beg takut jatuh sungai. Nasib baiklah ada penumpang tolong pegang beg aku. Dannn nasib baik aku pakai sport shoes. Selalunya pakai wedges tinggi. Huaaaaa...

Patut la kawan-kawan aku kat Kapit kalau keluar bawak begpack kalis air cap hypergear jer.

Dah selamat masuk bot. Fuhhhhh Legaa... Ekon sejuk teramat. Beza ngan masa mula-mula datang berpeluh peluh.. Hahahhaha..

uncles pakat duk tido dalam bot. Ngantok oiii.. Ko ingat tak tadi aku ada tapau pezzo katanya nak makan dalam bot. Aku tak makan pon weii.. Sogan den nak makan dalam tu tambah tambah duk tepi laki.

Pemdangan luar bot. Nampak perkampungan tepi sungai. Besor sungguh sungai Rajang ni. Dulu belajar masa geografi jer ngan cikgu pauzi duk cerita pasal sungai di sarawak. Sekarang sungai rajang telah kurentasi.


Okey. Dalam 3 jam dah sampai Sibu. Dah lah baru bangun tido. Mamai-mamai turun bot angkut beg. Ada pakcik-pakcik kat luar duk laung-laung 'angkat beg angkat beg'. Ada perkhidmatan angkat beg kat jeti ni. Tapi beg iolsss beg troli so tak perlula nak mintak orang angkat. Tarik sajooo..



Sempat lagi sekali selfi dekat open bay epot sibu. Berakhir sudah perjalanan zazi ke kapit. Wishlist untuk tahun 2016 dah tercapai. Yahooo... Tahniah buat diri sendiri dan terima kasih buat kawan-kawan semuaaaa... Jumpa lagi nanti. Gracias... (T__________T)..

xoxo~