Saturday, May 12, 2012

Lawatan ke Pameran Raja Kita di Istana Lama


Assalamualaikum semua.. Buat pertama kalinya aku pergi lawatan ke Istana Negara. Bukan Istana Negara yang baru dibuka tu. Ni istana yang lama. Baru-baru ini adala pameran kat istana ni. So, aku ngan kawan-kawan pergilah melawat. Lawatan ni pon secara tiba-tiba lecturer kol ajak gi sana. Oleh sebab kami kan student social study memang kena lah melawat tempat-tempat macam ni.


Ini bangunan Istana Negara.Dah datang kenalah sign guest book. Ada dua guest book disediakan. Dua-dua aku sign. Siap taruk nama Shazika shahrim lagi.

Suasana dalam istana boleh lah dikatakan cantik dan kondusif. Pameran ni diadakan di bahagian balairung seri. Semua pameran mempamerkan alat-alat kebesaran di-raja Yang di-Pertuan Agong ke-14 iaitu Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Alhaj Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah binti Haji Hamidon


candeliar yang besar di bawah singgahsana sultan.

Potret Permaisuri Agong, Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah binti Haji Hamido.


Dan lain-lain alat kebesaran di raja....
Zirwatul duk langut tengok pokok bunga emas. Kalau bab emas memang dia suka.Nak bawak balik umah ke??Bergambar bersama kawan-kawan di hadapan singgahsana di raja. Tak dapat nak duduk atas kerusi tu, bergambar depan kerusi pon boleyyyy...Begitulah lawatan kami ke Istana Negara. Bas tak leh masuk ke dalam kawasan istana jadi terpaksa berjalan kaki dan pemandangan di kiri kanan laluan (seperti gambarajah) dipenuhi dengan bunting (ceceh baru tau menggunakan perkataan bunting) pameran Raja Kita. Siapa yang belum pergi lagi, jangan lepaskan peluang untuk ke sana. 


Masih sempat lagi untuk kamu ke Pameran Raja Kita.

Tempat: Istana Negara Lama
Tarikh: 16 April-15 Jun 2012
Masa: 9.00 pagi hingga 5.00 petang.


pi es: kan best kalau pameran kat istana boleh tengok ruang makan raja, tempat beradu, ruang tamu, dapur, bilik air dalam istana macam mana. Kan.....


4 comments:

♔Lady Ainaa♔ said...

wahhhh, sangat cantik tempat ni...teringin nak masuk dlm istana n teringin nk tgok suasana istana..awwwwww

shazika said...

lady ainaa:

sempat lagi untuk melawat ke sana.. jgn lepaskan peluang sebegini. wahwah.. hehehehe

Kak Long said...

bunga emas..bunga emas...bunga emas....

Anonymous said...

apesal korang pakai baju sama?